Social

Gazul anestezic cu care se droghează tinerii în cluburi afectează grav sănătatea. Medicii dau alarma

Gazul anestezic cu care se droghează tinerii în cluburi afectează grav sănătatea. Medicii dau alarma
ANA

La modă prin cluburi, un nou drog face ravagii. Este cunoscut sub denumirea de „Funny gas” sau gazul ilariant, un sedativ inhalat din baloane.

Avertismentul Agenţiei Naţionale Antidrog:

În ceea ce privește gazul ilariant, Agenția Națională Antidrog avertiza încă de anul trecut că la petrecerile organizate pe plajele din România, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „Funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor. Acesta este folosit în

  • domeniul medical (în stomatologie, de exemplu), sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic
  • în industria alimentară, la prepararea cremelor de tip frişcă, inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă.

Cum reacționează corpul uman sub acțiunea gazul ilariant?

O stare de detașare, cu încetinirea timpului de reacţie a organismului uman, posibil transpiraţie excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie sunt efecte care apar ca urmare a inhalării de gaz ilariant.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, aceste efecte se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid şi în combinaţie cu alcoolul.

Dacă, ulterior inhalării unei cantități de gaz ilariant, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice (precum febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă) iar ajutorul medical trebuie solicitat de urgenţă.

Din rândul celor care inhalează gaz ilariant, se află și persoane cunoscute public

Astfel, printre consumatorii acestui gaz se află și fiica unui fost politician român, care a fost surprinsă cu balonul în gură.

Despre cine este vorba?

Tânăra “surprinsă” cu balonul în gură, de fapt, s-a fotografiat singură și a postat imaginea pe rețelele social-media. Ioana este numele ei și este fiica cunoscutului Cristian Boureanu. Aceasta a împlinit recent 21 de ani, iar din fotografiile publicate pe rețelele de socializare reiese faptul că tânăra s-a schimbat radical și că nu mai este adolescenta timidă de altădată.

De exemplu, chiar de ziua ei, Ioana Boureanu a dovedit că a devenit o adevărată petrecăreață în stil mare. Ea a închiriat, într-un complex rezidențial din capitală, un penthouse, unde și-a invitat toți prietenii, pentru o petrecere de pomină, care a durat până dimineața în zori.