Actual International

Generalul Șoigu al Rusiei informează ministerul apărării britanic că se pregătește o ”bombă murdară” a Kievului pentru Ucraina

Generalul Șoigu al Rusiei informează ministerul apărării britanic că se pregătește o ”bombă murdară” a Kievului pentru Ucraina
EVZ

Cazul de azi ne duce cu gândul la o pildă cu un cioban care striga: ”vine lupul”. Sătenii dădeau fuga și nu găseau niciun lup la stâna acestuia. Și tot așa s-a repetat de mai multe ori. Într-o zi, ciobanul a strigat ”vine lupul” și ce credeți, nu a mai venit nimeni din sat, crezând că este o farsă, ca de obicei. Numai că de această dată venise într-adevăr lupul și nimeni nu a mai crezut. Sperăm să nu fie așa, dar nu putem să nu ne gândim la acest exemplu unde ciobanul este desigur Rusia.

Generalul Șoigu al Rusiei informează ministerul apărării britanic că se pregătește o ”bombă murdară” a Kievului pentru Ucraina

Kievul pregătește o detonare sub steag fals a unei bombe murdare, în Ucraina”, a afirmat general rus Serghei Șoigu, într-o informare transmisă duminică, 23 octombrie, către ministerul similar britanic.

Media rusească controlată de stat, prin agenția TASS, a relatat că ministrul rus al Apărării, Shoigu, a discutat cu Ben Wallace din Marea Britanie despre planurile Kievului de a detona o „bombă murdară” în Ucraina ca operațiune sub steag fals pentru a „spori retorica antirusească”.

Ministerul Apărării din Rusia a dezvăluit reporterilor duminică, 23 octombrie 2022, că Șoigu a vorbit cu Wallace prin intermediul unei convorbiri telefonice pentru a discuta despre situația din Ucraina și pentru a discuta despre „posibilele provocări cu bombe murdare ale forțelor armate ucrainene”.

„La 23 octombrie 2022, ministrul rus al apărării, generalul de armată S.K. Shoigu, și ministrul britanic al apărării, B. Wallace. S-a discutat despre situația din Ucraina. Serghei Șoigu i-a transmis omologului său britanic îngrijorarea sa cu privire la posibilitatea unor provocări din partea Kievului, care va folosi o bombă murdară,” se arată în comunicarea oficială a ministerului rus.

Potrivit unor „surse credibile din diferite țări – inclusiv din Ucraina”, Kievul ar pregăti un atac sub steag fals asupra Ucrainei, care ar implica detonarea unei așa-numite „bombe murdare” sau a unei arme nucleare de mică putere, după cum a relatat duminică, 23 octombrie a.c., și agenția RIA.

Sursa ar fi declarat pentru agenția de știri rusă că „scopul provocării este de a acuza Rusia de utilizarea armelor de distrugere în masă în teatrul de război ucrainean și de a lansa astfel o puternică campanie antirusească în lume, menită să submineze credibilitatea Moscovei”.

RIA a mai spus că, potrivit informațiilor sale, conducerea Combinatului de minerit și prelucrare din est, situat în orașul Zheltiye Vody, regiunea Dnipropetrovsk, precum și Institutul de cercetare nucleară din Kiev, au fost instruiți de înalți oficiali ucraineni să producă „bomba murdară”, despre care se crede că se află acum în stadiul final.

Analiza promovată de media arată că dacă această provocare reușește, atunci „majoritatea țărilor vor reacționa extrem de dur la incidentul nuclear din Ucraina și, ca urmare, Moscova va pierde sprijinul multora dintre partenerii săi cheie (pe care îi mai are n.r.), în timp ce Occidentul va încerca din nou să ridice problema privării Rusiei de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și va spori retorica antirusească”.