Actual International

La acuzațiile lui Silvio Berlusconi, că Zelenski a „declanșat” războiul cu Rusia, Meloni a reacționat dur 

La acuzațiile lui Silvio Berlusconi, că Zelenski a „declanșat” războiul cu Rusia, Meloni a reacționat dur 
evz.ro

„Oricine nu e de acord cu mine pe această poziție esențială nu poate fi parte a guvernului”.

Miercuri, 19 octombrie 2022, Giorgia Meloni, care este de așteptat că va deveni noua șefă a guvernului de la Roma, și-a avertizat partenerii de coaliție, că noul guvern va fi unul de factură pro-europeană și pro-NATO.

Astfel, într-un comunicat, Giorgia Meloni  a precizat faptul că „O Italie condusă de noi nu va fi niciodată veriga slabă a Occidentului”, adăugând, totodată că partidele care nu sunt de acord cu acest lucru nu vor putea să se alăture guvernului ei.

De ce a făcut Giorgia Meloni astfel de afirmații la adresa lui Berlusconi

Aceste afirmații dure ale Giorgiei Meloni au venit după scurgerea unei înregistrări cu partenerul ei de coaliție, fostul premier Silvio Berlusconi, în care acesta îl acuză pe Volodimir Zelenski că a „declanșat” războiul cu Rusia (de exemplu, Într-un dosar, publicat miercuri de Agenția de Presă LaPresse, Berlusconi a spus că Ucraina a scufundat un acord de pace din 2014, care a fost conceput pentru a pune capăt unui război separatist al vorbitorilor de rusă în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei).

Berlusconi, prieten cu Putin

Fostul premier, Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, este un mai vechi prieten al dictatorului rus, Vladimir Putin, iar comentariile lui au venit după o avalanșă de alte afirmații din ultimele luni, în care fostul premier a susținut Kremlinul și a criticat răspunsul Occidentului la invazia bolnavă a președintelui rus, Vladimir Putin, asupra Ucrainei.

Zilele trecute staful lui Berlusconi a ieșit public și a dat explicații despre una din declarațiile acestuia care au provocat rumoare.

„De ziua mea de naștere mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce”. Este vorba de cadoul primit de Silvio Berlusconi de la Vladimir Putin, care pe 29 septembrie a împlinit vârsta de 86 de ani. Partidul său a câştigat alegerile şi se preăteşte să intre la guvernare.

Declaraţia lui Silvio Berlusconi a agitat apele în politica internă, dar şi internaţională, cel puţin pentru un moment. Un purtător de cuvânt al partidului a negat că Silvio Berlusconi a reluat legătura cu Putin, spunând că acesta le-a spus parlamentarilor săi „o poveste veche care se referă la un episod de acum mulți ani”.

„Am reluat puțin legătura cu Putin, destul de mult, în sensul că de ziua mea de naștere mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce”, a declarat Berlusconi în fața deputaților din Camera inferioară, potrivit înregistrării audio publicate de agenția de presă LaPresse.

„I-am răspuns cu câteva sticle de Lambrusco (vin) și o scrisoare la fel de dulce”, a spus Berlusconi.

Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, s-a lăudat deseori cu prietenia sa cu Putin până la invazia Rusiei în Ucraina și a creat o furtună luna trecută când a spus că Putin a fost împins în război și că vrea să pună „oameni decenți” la conducerea Kievului.

El a adăugat că este extrem de îngrijorat de situația din Ucraina, dar că nu își poate da adevărata opinie pentru că „dacă va ajunge în presă, va fi un dezastru”.

Ulterior, Forza Italia a emis o declarație în care spunea că poziția lui Berlusconi și a partidului cu privire la război era „în conformitate cu poziția Europei și a Statelor Unite” și că nu exista „niciun loc pentru ambiguitate și nu a existat niciodată”.

Relațiile dintre coaliția de dreapta din Italia și Rusia sunt urmărite îndeaproape. Matteo Salvini, liderul Ligii antiimigrație, l-a lăudat adesea pe Putin și obișnuia să îmbrace un tricou cu chipul liderului rus.

În schimb, deși e etichetată ca șefă unui partid cu rădăcini neofasciste, Giorgia Meloni, a promis în mod repetat că va continua susținerea Ucrainei și a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

Ce au declarat liderii italieni

În acest context, Giorgia Meloni a declarat: „Într-o privință am fost, sunt și voi fi mereu clară. Intenționez să conduc un guvern cu o politică externă clară și inechivocă. Oricine nu e de acord cu mine pe această poziție esențială nu poate fi parte a guvernului”.

Pe de altă parte, Matteo Salvini, celălalt partener al Giorgiei Meloni în noua coaliție de la Roma, este cunoscut pentru relațiile apropiate de Moscova și pentru admirația pentru dictatorul rus, Vladimir Putin.

În mod frecvent, Vladimir Putin era lăudat de către liderul Ligii Nordului (formaţiune politică anti-imigranţi), obişnuind, de asemenea, să poarte un tricou cu chipul sângerosului dictator de la Moscova imprimat pe acesta.

În acest context, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, Enrico Letta, a declarat: „Comentariile lui Berlusconi sunt foarte grave și incompatibile cu pozițiile italiene și europene”, relatează theguradian.com