International

Giorgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit cu președintele Chinei. Ce propunere i-a făcut Xi Jinping

Giorgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit cu președintele Chinei. Ce propunere i-a făcut Xi Jinping

Noul premier italian Giorgia Meloni, proaspăt ales, s-a întâlnit, zilele trecute, cu președintele chinez Xi Jinping în cadrul summitului G20 și a acceptat invitația acestuia de a vizita China, a anunțat guvernul de la Roma.

Întâlnirea de pe insula indoneziană Bali a fost o premieră pentru liderul chinez și singura femeie care a condus Italia până acum.

Giorgia Meloni a subliniat dorința Romei de a promova „interesele economice reciproce” și de a crește exporturile italiene în China, se precizează într-un comunicat a guvernului italian.

De asemenea, s-a subliniat că au fost discutate relațiile dintre Uniunea Europeană și China, „cu speranța că acestea vor fi revigorate”, se mai arată în comunicat.

Meloni a „insistat, de asemenea, asupra importanței relansării tuturor canalelor de comunicare, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului”.

Discuțiile dintre cei doi demnitari au durat aproximativ o oră, potrivit presei italiene.

Președintele Xi Jinping, la finalul întâlnirii din Bali, a invitat-o pe Meloni să viziteze China, iar aceasta a acceptat, se arată în același comunicat.

Presa oficială de stat chineză Xinhua a declarat că președintele Xi a confirmat interesul Beijingului pentru dezvoltarea cooperării economice cu Roma și a invitat Italia să fie oaspete de onoare, anul viitor, la un mare târg de bunuri de consum din provincia Hainan.

Xi Jinping a mai spus că speră ca Italia să joace un rol important în a încuraja Uniunea Europeană să urmeze o politică „independentă și pozitivă” față de China.

Ambii lideri și-au lăudat țările ca fiind „civilizații străvechi” care împărtășesc interese comune, a relatat aceasta.

Alte întâlniri importante ale liderului chinez

Xi a avut o serie de întâlniri bilaterale cu un număr mare de demnitari străini în Bali, după aproape trei ani de izolare; întâlnirile au fost „pavate” de o întrevedere, mai călduroasă decât s-ar fi așteptat, cu omologul său american, Joe Biden, despre care Infoactual a relatat.

De asemenea, el s-a întâlnit cu premierul australian Anthony Albanese, după ani de relații înghețate între Canberra și Beijing, precum și cu omologii săi francez, sud-coreean, sud-african și indonezian.

Cu toate acestea, o întâlnire cu noul prim-ministru britanic Rishi Sunak a fost anulată „din cauza unor probleme de programare”, potrivit Downing Street. Trebuia să fie prima întâlnire de acest fel între liderii celor două țări în aproape cinci ani.