Actual International

„Mama tuturor bombelor”, noua versiune a Chinei. Efectul acesteia asupra oamenilor este absolut devastator

„Mama tuturor bombelor”, noua versiune a Chinei. Efectul acesteia asupra oamenilor este absolut devastator
captura video

Un „nou tip” de bombă aeriană masivă a fost prezentată de China. Despre această bombă se susține că este a doua ca putere după armele nucleare și este numită versiunea chineză a „mamei tuturor bombelor”.

Astfel, într-un videoclip publicat pe contul Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) pe site-ul de socializare chinez Weibo, a putut fi văzută o imagine mai apropiată a bombei, care a fost apoi capturată și distribuită mass-media din afara Chinei.

Ce se știe despre această bombă

Deși există speculații că arma este termobară și similară cu mama tuturor bombelor din SUA sau cu tatăl tuturor bombelor din Rusia, despre versiunea chineză se știu puține lucruri.

Anterior, China a arătat arma prin intermediul site-ului afiliat statului Global Times. În videoclipul promoțional, un bombardier H-6K aruncă arma într-un test, eliberând o explozie substanțială.

Declarația unui analist militar

Un analist militar pentru site-ul de știri afiliat statului, Wei Dongxu, a declarat următoarele:

 • „Deflagrația masivă poate șterge cu ușurință și complet ținte terestre fortificate, cum ar fi clădirile întărite, bastioanele și adăposturile de apărare”.
 • „Se va răspândi și frica printre inamici dacă este desfășurată o armă de acest calibru”.

Arma, despre care se spune că este mai mică decât modelul similar din SUA, se crede că este de natură termobarică.

FOTO iflscience.com

Bombele termobarice, mai devastatoare decât armele convenționale

Despre armele termobarice sau bombele cu vid se știe că acestea creează explozii mai puternice și mai devastatoare decât armele convenționale de aceeași dimensiune, prin explozia unui vapor în zona de explozie.

Potrivit unui articol din Journal of Military Veteran’s Health (JMVH):

 • „Munițiile thennobaric funcționează prin dispersarea inițială a unui nor de aerosoli de gaz, lichid sau exploziv sub formă de pulbere fină”.
 • „Acest nor curge în jurul obiectelor și în cavități și structuri. El poate pătrunde în deschideri mici, cum ar fi deschiderile din clădiri, buncăre și compartimente pentru motor ale vehiculelor blindate, înainte de a fi aprins”.
 • „Rezultatul este un nor de plasmă care atinge temperaturi între 2.500-3.000°C [4.500-5.000°F]”.
 • „Rănile sunt mai grave în spații închise, deoarece valul de explozie se reflectă înainte și înapoi, supunând ținta la mai multe insulte”.
 • „Nu trebuie să uităm nici de efectele arzătoare ale exploziei, deoarece consumă tot oxigenul din zonă, iar vidul rezultat trage obiectele libere în acest gol”.

Alte versiuni ale “mamei tuturor bombelor”

Versiuni mai mici ale armelor (decât așa-numita „mama tuturor bombelor”) au fost desfășurate de SUA, Rusia, Siria și Marea Britanie și au fost condamnate ferm de către grupurile pentru drepturile omului de fiecare dată, în mare parte din cauza metodei morții. ea induce.

Potrivit unii raport CIA:

 • „Efectul unei explozii [termobare] în spații închise este imens”.
 • „Cei din apropierea punctului de aprindere sunt șterse. Cei de la margine sunt susceptibili de a suferi multe leziuni interne și, prin urmare, invizibile, inclusiv ruperea timpanelor și organele urechii interne zdrobite, contuzii grave, plămâni și organe interne rupte și, posibil, orbire”.

Ce spun americanii

Conform unui raport separat al guvernului SUA:

 • „undele de șoc și presiune provoacă leziuni minime țesutului cerebral”.
 • „este posibil ca victimele [armelor termobarice] să nu fie lăsate inconștiente de explozie, ci să sufere mai multe secunde sau minute în timp ce se sufocă”.

De asemenea, metoda morții pentru multe victime este vidul, care sparge plămânii, scrie iflscience.com.