Diverse

Grădină zoologică inedită, înființată de o fostă gimnastă, în Italia. Cum a creat colega Nadiei Comăneci un astfel de parc

Grădină zoologică inedită, înființată de o fostă gimnastă, în Italia. Cum a creat colega Nadiei Comăneci un astfel de parc

Un parc natural cu peste o sută de animale, creat de Mirela Valeriu și fiicele ei, Valeria și Desire Valeriu, în Italia, reprezintă un punct de atracție pentru oamenii care vin aici din diferite colțuri ale lumii.

Grădină zoologică inedită, înființată de o fostă gimnastă, în Italia. Cum a creat colega Nadiei Comăneci un astfel de parc unicat

Mirela Valeriu este fostă gimnastă română din generația Nadiei Comăneci, care trăiește astăzi în Italia. Ea a fondat, împreună cu fiicele sale, o grădină zoologică în Calabria, la Pianoro di Corda, comuna San Pietro a Maida.

Totul a început cu pasiunea „nebună”, cum o definesc ele, pentru animale.

„La mia vita è uno zoo – la favola siamo noi” – ”Viața mea este o grădină zoologică – basmul suntem noi”. Așa se numește proiectul și grădina zoologică care a prins contur pas cu pas.

Acesta este un parc natural unic în zonă, deschis publicului care poate vedea și admira în cadrul unei vizite ghidate animale precum canguri, păuni, zebre, dromaderi, ratoni, un exemplar de leu alb pe nume Zeus, dar și leoaice, tigrul bengalez, tigrul roz, papagali și porcul sălbatic african.

Proiectul, ajuns la final, reprezintă astăzi un parc unicat pentru regiunea italiană, unde zeci de oameni, tineri și bătrâni, își găsesc bucuria și relaxarea.

Ce se știe despre Mirela și cum a început povestea

Mirela Valeriu, fostă gimnastă română din generația marii campioane Nadia Comăneci, este de foarte mulți ani în Italia, unde și-a întemeiat o familie și are o nouă viață. Ea a avut dintotdeauna câini și pisici, iar munca într-un circ ca artist la trapez i-a permis să trăiască într-un mediu apropiat cu multe specii de animale.

Într-o zi, o prietenă care gestiona un circ a rugat-o să aibă grijă de două cămile și acela a fost punctul de plecare al Mirelei spre noua sa activitate. A îndrăgit atât de tare cele două animale, încât nu le-a mai restituit proprietarei și lor li s-a alăturat în scurt timp un ponei de care o persoană în vârstă nu mai putea avea grijă, pe lângă mulți câini și pisici fără stăpân găsiți pe stradă.

Mirela lucrează în prezent la al doilea parc zoologic de acest gen. Primul, fiind prea mic, a trebuit schimbat într-o locație de mai mare dimensiune.

Mirela Valeriu a deschis inițial un prim parc natural în Quinto Vicentino (Veneto), unde deținea o casă cu teren, o structură care a devenit în scurt timp un punct de referință și pentru activități sociale, cu mari beneficii, printre altele, pentru copiii cu dizabilități.

După ce proiectul a luat amploare, medicii veterinari au sfătuit-o pe Mirela să mute parcul natural sălbatic în Calabria, regiune care asigură prezența apei cu după necesitățile micilor viețuitoare, potrivit media.

”Viața mea este un zoo”. Așa a scris și ziarul italian, cu referire la proiectul româncei noastre

Inaugurarea noului parc natural de la Pianoro di Corda a avut loc la începutul lunii iunie a acestui an, în prezența primarului Domenico Giampà. „Este prima zi a unei călătorii foarte importante care poate pune în valoare acest teritoriu. Am crezut foarte mult în acest proiect și cred că este timpul să ne asigurăm că tot mai mulți oameni vor intra în contact cu această realitate în care respectul pentru mediu și pentru animale este imediat perceput. O activitate unică în Calabria”, a spus edilul italian în discursul său, citat de Calabria Live.

Parcul natural poate fi vizitat în după amiezile de luni, marți și joi, în timp ce în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este deschis de la ora 10:30 la 20:00.

Foto: Facebook/pagina zoo