International

Greta Thunberg este acuzată din nou. Activista suedeză recidivează

Greta-Thunberg-acuzata-din-nou
Sursa foto: Puterea

Greta Thunberg este acuzată din nou de justiție. Activista suedeză este inculpată de nerespectarea unui ordin al poliției. Incidentul a survenit la mai puțin de două luni după ce a fost condamnată și amendată pentru aceeași infracțiune.

Greta Thunberg este acuzată din nou. Activista în vârstă de 20 de ani a fost amendată cu 1.500 de coroane suedeze de un tribunal suedez. Thunberg a fost acuzată că nu a părăsit un protest la ordinul poliției. Imediat după verdict, tânăra protestară și alți activiști ai grupului ecologist Reclaim the Future au blocat iar drumul pentru camioanele petroliere în portul Malmo. Ca urmare, au fost din nou îndepărtați cu forța de poliție.

„Demonstrația nu a avut un permis și a dus la blocarea traficului auto. Femeia a refuzat să se supună ordinului poliției de a părăsi locul faptei”, a precizat procurorul suedez într-un comunicat.

Tânăra ar putea primi o pedeapsă mai aspră dacă va fi condamnată a doua oară, conform Reuters. Nerespectarea unui ordin al poliției este pasibilă în Suedia de o pedeapsă maximă de șase luni de închisoare.

Greta Thunberg recidivează

În iulie, cu doar câteva ore înainte de a fi îndepărtată de forțele de poliție de la protestul din Malmo, Thunberg mai încasase o amendă. Tribunalul local o amendase din nou pentru nerespectarea unui ordin al poliției în timpul unui protest similar din iunie.

Thunberg a recunoscut în timpul procedurilor judiciare că nu a respectat ordinul poliției. Dar a pledat nevinovată și a spus că a acționat din necesitate. „Este absurd ca cei care acționează în conformitate cu știința să plătească prețul pentru asta”, a declarat ea reporterilor la tribunalul districtual din Malmo.

Thunberg a insistat în fața instanței că acțiunile sale au fost justificate. „Cred că ne aflăm într-o situație de urgență care amenință viața, sănătatea și proprietatea. Nenumărate persoane și comunități sunt în pericol atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat ea.

Instanța a dispus ca Thunberg să plătească 1.500 de coroane suedeze și încă 1.000 de coroane către fondul suedez pentru victimele infracțiunilor. Amenda a fost aplicată proporțional cu veniturile declarate de aceasta.

În vizită la Zelenski

În iunie, activista s-a deplasat la Kiev. Scopul vizitei a fost de a atrage atenția asupra daunelor ecologice cauzate de războiul din Ucraina. Cu această ocazie, Thunberg nu a ratat ocazia de a critica răspunsul comunității internaționale la prăbușirea barajului Kakhovka.

„Nu cred că reacția lumii la acest ecocid a fost suficientă”, a declarat Thunberg, care s-a aflat la Kiev și pentru reuniunea inaugurală a unui nou grup de mediu din care fac parte înalte personalități politice europene. „Trebuie să vorbim mai tare despre asta, trebuie să sensibilizăm opinia publică cu privire la ceea ce se întâmplă”, a mai spus activista.

Președintele Volodimir Zelenski a participat la reuniune și a mulțumit membrilor grupului pentru vizita lor.