International

NATO face jocurile Rusiei. Volodimir Zelenski trebuie să renunțe la teritorii în schimbul aderării

volodimir zelenski nato
FOTO: ZF.RO

Șeful Statului Major al NATO, Stian Jenssen, a dat de înțeles că Ucraina ar putea deveni al 32-lea stat membru NATO în schimbul cedării unor teritorii Rusiei și că acest lucru ar putea face parte din încheierea războiului din Ucraina.

„Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritorii și să primească în schimb statutul de membru NATO„, a declarat Jenssen în cadrul unei dezbateri la Arendal, marți dimineață.

Concesiile de aderare pentru Ucraina

Stian Jenssen este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles. Stoltenberg însuși nu s-a arătat dispus să discute despre posibile soluții pentru Ucraina după invazia Rusiei.

Secretarul general a declarat în mod constant că trebuie să revină Ucrainei să decidă atât momentul, cât și condițiile pentru orice negocieri cu Rusia pentru a pune capăt ocupației. Acum, cel mai apropiat colaborator al lui Stoltenberg în NATO spune că trebuie să ne gândim la cum va fi situația de securitate pentru Ucraina după ce războiul se va încheia.

„Este important să discutăm acest lucru. Trebuie să fie la latitudinea Ucrainei să decidă când și în ce condiții vor să negocieze.După multe dezacorduri interne, liderii de vârf ai NATO au convenit asupra formulării conform căreia o invitație de aderare pentru Ucraina va veni „atunci când țările aliate vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite.

Există o mișcare semnificativă în ceea ce privește problema viitoarei aderări a Ucrainei la NATO. Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a declarat Jenssen într-o conversație despre viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO, după summitul de la Vilnius din această vară.

Volodimir Zelenki exclude cedarea teritoriilor

Referitor la situația în care Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritorii pentru a obține în primul rând pacea cu Rusia și o posbilă aderare în cadrul blocului politico-militar NATO, Jensen a subliniat faptul că discuția despre un posibil statut postbelic a fost luată în considerare, iar problema cedării teritoriilor a fost ridicată și de alți oficiali NATO.

„Nu spun că așa trebuie să fie. Dar ar putea fi o soluție posibilă”, a adăugat Jenssen. În urma summitului de la Vilnius și a diferitelor poziții, liderii statelor NATO au precizat că Ucraina va primi invitația de aderare în momentul în care „ țările aliate vor fi de acord și condițiile sunt îndeplinite”.

Președintele Volodimir Zelenski a solicitat aderarea Ucrainei în regim de urrgență, în zadar însă. „Unde există NATO, nu există război”, a declarat liderul de la Kiev, totodată Zelenski a exclus varianta cedării unei părți din teritoriu Rusiei. Pe de altă parte, la summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie, statele NATO au validat simplificarea procedurii de aderare a Ucrainei după ce au anulat implementarea planului de acțiune pentru aderare, potrivit vg.no.