Sănătate

„Gripa tomatelor”, depistată inițial la copiii din sudul Indiei, acum s-a răspândit și în est

„Gripa tomatelor”, depistată inițial la copiii din sudul Indiei, acum s-a răspândit și în est
Arhiva infoactual.ro

După ce în luna Mai 2022, un focar al unei noi infecții virale denumite „gripa tomatelor” a fost detectat pentru prima dată la copii în statul Kerala din sudul Indiei, recent, focarul s-a răspândit în alte două state.

Astfel, potrivit unui articol din revista Lancet Respiratory Medicine, 82 de copii cu vârste sub cinci ani au fost diagnosticați cu acest virus în Kerala până la 26 iulie 2022.

La momentul actual, au fost raportate cazuri în statul vecin Tamil Nadu și în Odisha, în estul țării, unde au fost infectați copii de până la nouă ani, deși virusul afectează de obicei copiii sub cinci ani.

Ce virus produce această boală

Virusul a fost denumit gripa tomatelor din cauza bășicilor roșii și dureroase pe care le produce pe corp și este foarte contagios. Dar, oamenii de știință, încă, încearcă să identifice exact ce este acest virus.

Care este categoria cea mai vulnerabilă în fața acestui virus

Cei mai vulnerabili sunt copiii întrucât virusul se răspândește cu ușurință prin contact apropiat, cum ar fi prin intermediul scutecelor, prin atingerea suprafețelor necurățate sau prin introducerea de obiecte în gură.

În articolul din Lancet se precizează că: „Infecția virală rară se află într-o stare endemică și este considerată ca nefiind o amenințare pentru viață; cu toate acestea, din cauza experienței îngrozitoare a pandemiei Covid-19, este de dorit un management vigilent pentru a preveni alte focare”.

Diagnosticarea gripei tomatelor

Potrivit medicilor, diagnosticarea gripei tomatelor este dificilă deoarece simptomele sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale Covidului, chikungunya și febrei dengue.

“Chikungunya” și “febra Dengue” sunt frecvente în India, în timpul sezonului ploios și sunt răspândite de țânțari. Chikungunya este răspândită, în special, în Kerala.

Tot în articolul din revista “Lancet” se menționează că:

  • “Gripa tomatelor” ar putea fi un efect secundar al “febrei chikungunya” sau “dengue” la copii, mai degrabă decât o infecție virală.
  • „Virusul ar putea fi, de asemenea, o nouă variantă a bolii virale a mâinilor, picioarelor și gurii, o boală infecțioasă comună care vizează mai ales copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani și adulții imunocompromiși, iar unele studii de caz au arătat chiar boala mâinilor, picioarelor și gurii la adulți imunocompetenți”.

Dr. Suneela Garg, un înalt funcționar din domeniul sănătății din cadrul guvernului din Delhi, a declarat: „Sunt de acord că chikingunya și dengue pot lăsa copiii vulnerabili la gripa tomatelor, deoarece sistemele lor imunitare sunt mai slabe. Nu avem încă niciun caz în Delhi și sunt încrezătoare că nu va deveni o problemă”.

India se confruntă concomitent cu gripa tomatelor, gripa porcină și COVID

Răspândirea gripei tomatelor vine în contextul în care India a înregistrat o creștere constantă a cazurilor de Covid în ultimele săptămâni, alături de cazurile de gripă porcină.

În acest context, profesorul Dileep Mavalankar, de la Institutul de Sănătate Publică din Gandhinagar a declarat:

„Gripa porcină a scăzut în timpul Covid, dar acum este din nou în creștere în marile orașe. Dar, deoarece testul este scump, puțini sunt cei care se testează, așa că cifrele sunt neclare”, citează adevărul.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!