Diverse Economic

Ne așteaptă sărbători grele. Șoferii sunt cu nervii în pioneze. Carburanții s-au scumpit din nou

Ne așteaptă sărbători grele. Șoferii sunt cu nervii în pioneze. Carburanții s-au scumpit din nou

A avea mașină nu mai este de mult o fiță, ci o necesitate a fiecărui român. La cât de mult s-au scumpit însă carburanții în ultima perioadă, posibil ca automobilele să se odihnească tot mai mult în fața casei.

În ultima lună și benzina și motorina s-au scumpit cu 63 de bani

A trecut doar o singură zi de la ultima majorare de preț, iar carburanții s-au scumpit din nou, astfel că motorina a sărit din nou de 9 lei pe litru, fără compensare. Potrivit unei analize realizate de Economica.net, prețul benzinei și al motorinei a fost majorat cu patru bani pe litru, comparativ cu ziua precedentă. Precedenta scumpire a fost tot de patru bani pe litru și la benzină și la motorină. Asta înseamnă că în ultima lună și benzina și motorina s-au scumpit cu 63 de bani.

La Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, de exemplu, vineri 4 noiembrie 2022, benzina standard costa 7,60 lei/litru, iar motorina standard putea fi cumpărată la 8,96 lei/litrul. Iar după reducerea de 50 de bani, șoferii scoteau din buzunar 7,10 lei/litru la benzină și 8,46 lei/ litru la motorină.

Patru zile mai târziu, pe 8 noiembrie 2022, la aceeași stație, benzina costă 7,68 lei/litru, iar motorina 9,04 lei/litrul. După aplicarea reducerii de 50 de bani pe litru, șoferii vor plăti 7,18 lei/litru pentru benzină și 8,54 lei/litru pentru motorină.

Compensarea prețurilor la carburanți a fost prelungită până pe 31 decembrie

Pe de altă parte însă, potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Energiei, Dan Dragoș Drăgan, Guvernul a prelungit compensarea preţurilor la carburanţi cu 50 de ani pe litru până la data de 31 decembrie 2022.

”Pentru primele luni estimăm impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei (…) pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a declarat acesta.

Cea mai scumpă benzină este în Danemarca, Italia și Suedia

Chiar dacă prețurile la carburanți le-au dat peste cap viața șoferilor, publicația Comisiei Europene, Oil Bulletin, susține că românii plătesc cel mai puțin la motorină și benzină, după bulgari. Dacă la noi benzina costă 0,93 euro/litru, media europeană este de 1,26 de euro /litru. Dar cea mai scumpă benzină și motorină se găsește în Italia, Suedia și Danemarca.