Economic

Guvernul a facut anuntul! Bani pentru plata somajului tehnic. Iata conditiile!

Guvernul a facut anuntul! După declararea stării de urgență, angajatorii care au suspendat contractele de munca vor primi bani de la Guvern pentru plata șomajului tehnic, au anunțat vineri autoritățile.

Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic

Guvernul a facut anuntul! Va acorda ajutor financiar pentru firmele care și-au trimis angajații în șomaj tehnic, după delcararea stării de urgență. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut vineri precizări pe această temă.

”Fac precizarea, pentru clarificarea unor aspecte care au apărut în spațiul public, că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernul.

Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât în începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic.

La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă aprilie, anume 1 – 16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și din aprilie, de decretul domnului președinte”, a declarat Violeta Alexandru, în cadrul uneiconferințe de presă.

”Avem încredere totală în români”

”Aceste reglementări au plecat de la următoarea premisă: avem încredere totală în români. Având în vedere că am simplificat procedurile, dovedește că Guvernul are încredere în angajatori și în cei care declară pe proprie răspundere”, a mai spus Alexandru.

Nu este vorba despre decontarea banilor, ci fiecare persoană de prezintă cu situația și va primii banii.

Nu se vor face verificări în această perioadă, date fiind condițiile perioadei prin care trecem. Eventualele verificări se vor face în perioada următoare, pe baza unui eșantion care va fi stabilit ulterior.

”Fac un apel către toate persoanele care vor să beneficieze de această resursă pe care Statul o pune la dispoziție: pregătiți documentele necesare, astfel încât la începutul lunii aprilie să beneficiați de ajutorul pe care îl oferim”, a mai precizat ministrul.

”Toți angajatorii beneficiază de ajutor”

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut o serie de precizări privind firmele care vor beneficia de bani de la stat, dar și condițiile în care se vor acorda banii.

”Toți angajatorii care au suspendat contractele de muncă după declararea stării de urgență. Fie că vorbim de întreprinderi mici și mijlocii, companii mari sau întreprinderi individuale care au angajați cu contract de muncă.

Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență, adică 16 martie, cu posibilitate de prelungire. Facilitatea se acordă pentru zilele aferente stării de urgență.

Ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de stat de la 16 martie la 31 martie. Contractele suspendate înainte de intrarea în stare de urgență contractele se vor deconta doar parțial, pe perioada stării de urgență”, a declarat Dancă, potrivit Capital.