Economic

Guvernul adoptă astăzi înghețarea polițelor RCA! Iată noua formulă de calcul a asigurărilor auto obligatorii

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
FOTO:romaniatv.net

Pe ordinea de zi a Guvernului apare proiectul prin care cuantumul polițelor RCA vor fi înghețate temporar. Măsura în cauză va fi decisă prin validarea proiectului de hotărâre privind stabilirea costurilor de primă maxime precum și a altor măsuri aplicabile asigurătorilor care emit polițe obligatorii pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Conform notei de fundamentare, proiectul prevede „înghețarea prețului pentru contractele RCA” pentru o perioadă de șase luni, măsură aplicabilă contractelor semnate după publicarea în Monitorul Oficial a prezentului act normativ. 

Guvernul va îngheța tarifele RCA

Formula de calcul a polițelor RCA are la bază tariful practicat de societățile de asigurare în data 28 februarie 2023.  De altfel, ”tarifele practicate anterior publicării prețurilor de referință din luna martie de Autoritatea de Supraveghere Financiară asigură o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări” se arată în proiectul de lege citat de digi24.ro.

Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023″, se mai precizează în document.

În altă ordine de idei,  experții atrag atenția asupra faptului că în acest moment este extrem de important ca șoferii să fie foarte atenți când își aleg compania de asigurare, deaorece la ora actual pe piața asigurărilor cel puțin un jucător are probleme.

Chiar dacă taxele sunt ceva mai mari este important să alegeți o companie care decontează costul daunelor în timpii stabiliți în contract. De asemenea, pentru a vă proteja de șoferii care au încheiate polițe de asigurare la Euroins, „bolnavul din piața asigurărilor”, experții vă recomandă să optați pentru ceea ce se numește clauza directă. Ce presupune această clauză?

Clientul care plătește pentru despăgubire în caz de accident este asigurătorul șoferului păgubit, în detrimentul celui vinovat, după care cele două companii vor rezolva problema.

Formula de calcul a polițelor RCA

Din păcate soferii sub 30 de ani care dețin autoturisme puternice sunt cei mai afectați, aceștia scot din buzunare pentru  asigurarea RCA de la 1.822 de lei pentru o cilindree de sub 1.200 cmc iar prețul poate ajunge până la 4.709 lei pentru mașinile care au motoare ceva mai puternice, de peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru categoria de șoferi care au între 31-și 40 de ani prețurile sunt ceva mai bine, însă este loc de îmbunătățire. De exemplu, pentru un autoturism cu o capacitate de cuprinsă între 1.201 -1.400 cmc, conducătorii auto vor scaote din buzunar pentru RCA 1.123 de lei, iar costurile asigurării pot ajunge până la 2.832 de lei pentru mașinile cu motoare de peste 2.500 de centimetri cubi, potrivit gandul.ro.

Cei mai avantajați sunt șoferii care au peste 60 de ani, aceștia vor plăti pentru polițele de asigurare auto de la 1.036 de lei pentru mașinile sub 1,200 cmc până la 2,767 de lei pentru autoturismele care au motoare mai mari de 2.500 de centimetri cubi.