Info Actual > Politică > Guvernul dezbate măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19. Dar se pare că nu pot să ia hotărâri dure
Politică

Guvernul dezbate măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19. Dar se pare că nu pot să ia hotărâri dure

Guvernul dezbate măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19. Dar se pare că nu pot să ia hotărâri dure

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi consultări cu mai multe organisme din mediul public și privat pe marginea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei Covid-19. El le-a cerut ministrului Sănătății și șefului DSU să pregătească sistemul sanitar pentru a face față valului cinci al pandemiei, se arată într-un comunicat al guvernului.

Una din temele abordate a fost certificatul COVID.

„Participanții au susținut nevoia unui cadrul legal adecvat pentru gestionarea unui eventual nou val pandemic, precum și importanța respectării măsurilor de prevenție și combatere a pandemiei, atât pentru sănătatea românilor, cât și pentru menținerea activităților economice, care să poată oferi continuitate în derularea afacerilor, a serviciilor publice, precum și în menținerea locurilor de muncă, în conformitate cu prevederile legale și constituționale”, conform comunicatului remis joi.

„În cadrul discuțiilor, a fost subliniată eficiența vaccinării și a fost reiterată opinia experților privind capacitatea vaccinurilor autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului de a oferi cel mai înalt nivel de apărare în fața formelor severe ale bolii provocate de Sars-Cov 2, înțelegând, practic, că deși vaccinul nu ne protejează de infectare, în schimb, ne protejează de formele grave ale bolii și pierderea vieții.”

Guvernul va continua să susțină cele mai potrivite măsuri pentru a proteja cetățenii

„Premierul a subliniat că Guvernul va continua să susțină cele mai potrivite măsuri pentru a proteja cetățenii, continuarea în bune condiții a activităților economice, precum și asigurarea serviciilor publice.

Totodată, prim-ministrul a cerut ministrului Sănătății și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență să facă toate demersurile necesare pentru pregătirea sistemului sanitar de oferire a asistenței medicale în condiții de pandemie, precum și pentru a avea la dispoziție schemele de tratament adecvate”, informează comunicatul.

Totodată, Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu, foşti miniştri ai Sănătăţii, i-au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care arată că legea certificatului verde va fi lipsită de conţinut fără obligativitatea certificatului la locul de muncă.

„Aflăm că aţi chemat liderii coaliţiei la ordine şi că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conţinut. Domnule preşedinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la uşă. Este imposibil de înţeles de ce lăsaţi autorităţile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor şi de susţinere a vaccinării”, se arată în document.