Actual International

Criza Covid-19 din China este îngrijorătoare pentru întreaga omenire, numărul celor infectați ajungând la 37 de milioane

Criza Covid-19 din China este îngrijorătoare pentru întreaga omenire, numărul celor infectați ajungând la 37 de milioane
Infoactual

În aceste zile, au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că criza COVID-19 din China ar putea anula toate eforturile depuse în Occident pentru a reduce răspândirea și mutațiile virusului.

Criza Covid-19 din China este îngrijorătoare pentru întreaga omenire, numărul celor infectați ajungând la 37 de milioane

Mai mulți experți au avertizat vineri, 23 decembrie 2022, că oficialii din China nu reușesc să facă față virusului și că numărul persoanelor infectate crește rapid, la fel ca și numărul celor spitalizate.

De asemenea, se spune că morgile se luptă pentru a face față volumului de morți, despre care unii cred că ar putea crește până la un milion dacă guvernul nu schimbă direcția.

Vaccinurile și ratele scăzute de vaccinare, precum și lipsa de imunitate cauzată de infecțiile anterioare, ar fi la originea crizei.

Medicii din China, unde virusul a luat naștere în 2019 și a infectat 37 de milioane de oameni, spun că se află în mijlocul unui tsunami COVID-19. Această opinie este susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care spune că pandemia este departe de a se fi încheiat în China.

Oficial, cifrele sunt în scădere, dar acest lucru se datorează mai degrabă unei scăderi a numărului de teste decât a infecțiilor, a declarat pentru Mailonline profesorul David Livermore, microbiolog la Universitatea East Anglia:

„China va avea parte de câteva săptămâni sumbre pe măsură ce zero COVID-19 se va destrăma. Va exista un val major de infecții. Având în vedere populația vastă a Chinei și ratele scăzute de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă vulnerabile, va exista un număr mare de decese. Cei care au fost vaccinați au primit vaccinuri cu virus întreg ucis, nu produse occidentale cu ARNm. Experiența din Hong Kong, în primăvară, a fost că aceste preparate cu virus ucis au fost mai puțin eficiente în reducerea mortalității.”

Având în vedere că vaccinurile chinezești sunt mai puțin eficiente și ratele de vaccinare sunt scăzute, guvernul a optat pentru politica „zero COVID-19”, care a dus la carantină în masă. Însă această politică a fost abandonată în urma protestelor din întreaga țară, permițând virusului să se răspândească mai liber.

Experții spun că nu renunțarea la această politică nu a fost în sine problema, dar faptul că a făcut acest lucru la mult timp după ce vaccinările au luat sfârșit și cu un nivel scăzut de absorbție a vaccinurilor de rapel a fost în mare parte cauza creșterii rapide a numărului de cazuri.

În contextul în care restul lumii este deschis, noul focar din China ar putea duce la o nouă mutație a virusului și la o nouă răspândire la nivel mondial.

Dr. Simon Clarke, microbiolog la Universitatea din Reading, a declarat pentru MailOnline: „Este corect să spunem că pandemia nu s-a terminat, lumea dezvoltată a trecut doar într-o fază diferită. Am văzut anterior cu câtă ușurință sunt transportate variantele în jurul lumii și cred că este puțin probabil să existe voința politică de a împiedica acest lucru să se întâmple din nou.”