Actual Diverse

Hidroelectrica se pregătește de listare pe BVB.Ce urmări va avea listarea asupra prețului energiei electrice

Hidroelectrica se pregătește de listare pe BVB.Ce urmări va avea listarea asupra prețului energiei electrice
profit.ro, wikipedia.org

Lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, compania Hidroelectrica se pregătește de listare pe Bursa de Valori București, anul viitor.

Hidroelectrica asigură până la o treime din producția de energie electrică a României

Această companie este extrem de importantă pentru România pentru că asigură până la o treime din producția de energie electrică a țării. De asemenea, această companie a atras atenția multor români, în contextul crizei energetice, datorită prețurilor mai mici.

Compania Hidroelectrica este evaluată la peste 12 miliarde de euro

În ceea ce privește listarea companiei, înseamnă că o parte din acțiunile companiei, până 19,94%, cât este pachetul deținut de Fondul Proprietatea, vor putea fi tranzacționate pe Bursa de Valori București.

În acest context, în cadrul emisiunii iBani, prezentată de Ștefana Todică, Marius Dan, director general adjunct Franklin Templeton București a declarat: “Ar fi cea mai mare tranzacție realizată vreodată pe Bursa de Valori București”.

Dar ce înseamnă listarea companiei Hidroelectrica

Potrivit lui Marius Dan, “listarea companiei înseamnă că acțiunile companiei vor putea fi tranzacționate pe Bursa de Valori București (BVB), odată ce procesul de listare va fi finalizat. Fondul Proprietatea deține 19,94% din acțiunile companiei Hidroelectrica. Restul acțiunilor sunt deținute de către statul român prin Ministerul Energiei. Se precizează faptul că în această listare, statul român nu vinde nicio acțiune. Noi, Fondul Proprietatea, suntem vânzătorii unui pachet parțial sau integral de acțiuni deținute la Hidroelectrica. Hidroelectrica nu se vinde, nu este vorba de o privatizare. O privatizare ar însemna că statul român ar vinde un pachet de control, de 51% din companie. Nu este cazul. Statul român va rămâne cu deținerea neschimbată odată cu listarea companiei pe BVB. Noi, Fondul Proprietatea, suntem acționarul vânzător, acționarul minoritar”.

Listarea Hidroelectrica pe BVB nu va avea ca efect creșterea prețului energiei

Nu are nicio legătură, pentru că energia produsă de Hidroelectrica se tranzacționează pe o piață denumită OPCOM, în funcție de cerere și ofertă, în condițiile în care oferta de electricitate este în scădere (…), ceea ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, pentru că cererea a fost  mare. Energia electrică se tranzacționează pe piața OPCOM, listarea Hidroelectrica este total diferită, acțiunile vor fi tranzacționate pe BVB și nu au legătură una cu cealaltă. (…) E un moment important pentru piața de capital din România, listarea Hidroelectrica fiind cea mai mare tranzacție de până acum, de la înființarea Bursei de Valori București. Va atrage foarte multă vizibilitate, foarte multă atenție din partea investitorilor asupra României”, a precizat Marius Dan, potrivit stirileprotv.ro