Actual Lifestyle

Acțiuni în mai multe județe, împotriva crimei organizate: spălare de bani și contrabandă. Peste 400 de persoane sunt vizate

Acțiuni în mai multe județe, împotriva crimei organizate: spălare de bani și contrabandă. Peste 400 de persoane sunt vizate
Infoactual

Poliția Română și procurorii DIICOT au intreprins miercuri dimineață, zeci de acțiuni împotriva crimei organizate. În aceste momente, la nivel național, au loc peste 50 de acțiuni, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică, și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Acțiuni în mai multe județe, împotriva crimei organizate: spălare de bani și contrabandă. Peste 400 de persoane sunt vizate. Video

În cadrul operațiunii coordonate prin colaborarea mai multor instituții ale statului, eveniment organizat la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii au anunțat că vor pune în executare un număr de peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de reținere.

Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.

 

”Perchezițiile efectuate la data de 19.10.2022 au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Și la Iași este vizat un grup infracțional organizat, spălare de bani si contrabandă

În această dimineață, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Iași, au efectuat, de asemenea, o acțiune, în mai multe județe, pe linia combaterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani si contrabandă, după cum ne-au transmis specialiștii în comunicare ai IPJ Iași.

În cadrul activităților, polițiștii și procurorii efectuează 41 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în cinci județe, la domiciliul unor persoane fizice și la sediile mai multor societăți comerciale. Activitățile sunt desfășurate pentru documentarea activității infracționale a unui grup infracțional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializați în comiterea infracțiunilor de contrabandă. De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializați în spălarea banilor proveniți din comiterea de infracțiuni săvârșite în străinătate.

Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de țigarete în Marea Britanie și spălarea banilor proveniți din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul șoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.

Din datele obținute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați. Pentru a evita controlul autorităților vamale, banii ar fi fost ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile. Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși din București sau din stații intermediare, pachetele de bani.

Sumele de bani obținute ar fi fost parțial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar. Din datele obținute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.

Cu aceleași mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conținut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, se menționează într-un comunicat emis spre difuzare redacției Infoactual.