Diverse

Iată cum în această perioadă bogații lumii au devenit și mai bogați, în timp ce săracii au sărăcit și mai mult

Iată cum în această perioadă bogații lumii au devenit și mai bogați, în timp ce săracii au sărăcit și mai mult
almeea.ro

Potrivit raportului anual al Oxfam privind inegalitatea, în această perioadă, cei mai bogați oameni din lume, reprezentând 1% din total, au dobândit de aproape două ori mai multă bogăție decât restul lumii.

Astfel, averea lor a urcat cu 26.000 de miliarde de dolari, în timp ce cei 99% din populația planetei și-au văzut averea crescând doar cu 16.000 de miliarde de dolari.

Și în timpul pandemiei, acumularea de avere a super-bogaților s-a accelerat. Iar, dacă ne uităm la ultimii 10 ani, aceștia au obținut jumătate din toată noua avere creată, față de două treimi în ultimii ani.

Bogații au devenit și mai bogați, săracii și mai săraci

Acest raport, care se bazează pe date compilate de Forbes, a fost programat să coincidă cu începutul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, o întâlnire de elită a unora dintre cei mai bogați oameni și a liderilor mondiali.

În schimb, mulți dintre cei mai puțin norocoși se luptă. Astfel, aproximativ 1,7 miliarde de lucrători trăiesc în țări în care inflația depășește salariile. Iar reducerea sărăciei a stagnat probabil anul trecut, după ce numărul de săraci la nivel mondial a crescut vertiginos în 2020.

În acest context, Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International a declarat:

  • „În timp ce oamenii obișnuiți fac sacrificii zilnice pentru lucruri esențiale, cum ar fi alimentele, super-bogații și-au depășit chiar și cele mai nebunești vise”.
  • „După doar doi ani, acest deceniu se anunță a fi cel mai bun de până acum pentru miliardari – un boom al anilor ’20 pentru cei mai bogați din lume.”

Miliardarii globali sunt în continuare mult mai bogați

Cu toate că bogățiile lor au scăzut într-o oarecare măsură în ultimul an, miliardarii globali sunt în continuare mult mai bogați decât erau la începutul pandemiei. Acum, averea lor se ridică la 11,9 trilioane de dolari, potrivit raportului anterior menționat.

Și, deși este în scădere cu aproape 2 trilioane de dolari față de sfârșitul anului 2021, este încă mult peste cele 8,6 trilioane de dolari pe care miliardarii le aveau în martie 2020.

Potrivit lui Nabil Ahmed, director în Oxfam America, cei bogați beneficiază de trei tendințe. La începutul pandemiei, guvernele globale, în special țările mai bogate, au vărsat trilioane de dolari în economiile lor pentru a preveni un colaps. Iar, acest lucru a determinat ca valoarea acțiunilor și a altor active să crească vertiginos.

Bursa, o sursă de creștere a veniturilor

Tot potrivit lui Nabil Ahmed, „o mare parte din acești bani proaspeți au ajuns la cei ultra-bogați, care au putut profita de această creștere a pieței bursiere, de acest boom al activelor. Și nu existau barierele de protecție ale unei impozitări corecte”.

Totodată, multe corporații s-au descurcat bine în ultimii ani. Potrivit Oxfam, aproximativ 95 de companii din domeniul alimentar și energetic și-au dublat profiturile în 2022, în timp ce inflația a făcut ca prețurile să crească vertiginos. Iar, o mare parte din acești bani au fost plătiți acționarilor.

Mai mult, tendințele pe termen mai lung ale desființării drepturilor lucrătorilor și ale unei mai mari concentrări a pieței accentuează inegalitatea.

În timp ce bogații lumii s-a îmbogățit și mai mult, sărăcia globală a crescut foarte mult de la începutul pandemiei. Și cu toate că de atunci s-au înregistrat unele progrese în reducerea sărăciei, se așteaptă ca acestea să se fi blocat în 2022, în parte din cauza războiului din Ucraina, care a exacerbat prețurile la alimente și energie, potrivit datelor Băncii Mondiale, citate de Oxfam.

Bogăția și sărăcia au crescut simultan

Potrivit Oxfam, este pentru prima dată când bogăția extremă și sărăcia extremă au crescut simultan în 25 de ani. Iar, pentru a contracara această inegalitate crescândă, Oxfam face apel la guverne să majoreze impozitele pentru cei mai bogați locuitori.

Prin urmare, aceasta propune introducerea unei taxe unice pe avere și a unor impozite pe câștiguri excepționale pentru a pune capăt profiturilor obținute din crizele globale, precum și creșterea permanentă a impozitelor pentru cei mai bogați 1% dintre rezidenți la cel puțin 60% din veniturile lor din muncă și capital.

„Pedepsirea” celor bogați

Ratele aplicate celor 1% din cei mai bogați ar trebui să fie suficient de ridicate pentru a reduce semnificativ numărul și averea acestora, iar fondurile ar trebui apoi să fie redistribuite, potrivit Oxfam.

În contextul actual, Ahmed a declarat :„Ne confruntăm într-adevăr cu o criză extremă de concentrare a bogăției. Și este important înainte de toate, cred, să recunoaștem că nu este inevitabilă. O precondiție strategică pentru a limita inegalitatea extremă este impozitarea celor ultra-bogați.”

Se precizează de altfel că grupul se confruntă cu o luptă dificilă. Aproximativ 11 țări au redus impozitele pentru cei bogați în timpul pandemiei. Iar eforturile de a majora taxele pentru cei bogați au eșuat în Congresul SUA în 2021, chiar dacă democrații controlau Casa Albă și ambele camere, potrivit descopera.ro.