Lifestyle

Iată traseul pe care ajungeți în zona Banatului ca să vedeți uriașul copac Sequoia, înalt de 45 metri și circumferința de 5,7 m

Iată traseul pe care ajungeți în zona Banatului ca să vedeți uriașul copac Sequoia, înalt de 45 metri și circumferința de 5,7 m
decenei.com

În România, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, la o altitudine de aproape 700 de metri, crește un exemplar rar de Sequoia, adaptându-se perfect la condițiile climatice din țara noastră.

Acest exemplar are o înălțime de 45 de metri și o circumferință de 5,7 metri.

FOTO positivenewsromania.ro

În ceea ce privește vârsta, specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva estimează că ar avea aproximativ 200 de ani. Până în prezent, nimeni nu știe istoria acestui copac gigantic, specia fiind una de origine nord-americană.

În țara noastră există foarte puține exemplare de Sequoia, însă cel din Parcul Semenic – Cheile Carașului este unul din puținele care s-au dezvoltat în mediul natural, într-o pădure.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului are un nou traseu tematic

Începând din luna august 2022, iubitorii de plimbări și drumeții în natură au un nou traseu tematic pe care îl pot vizita. Acesta se află în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și are o lungime de peste 4 kilometri.

Rangerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului au amenajat un nou traseu tematic, care leagă două dintre obiectivele importante: Peștera Comarnic și exemplarul de arbore Sequoiadendron Giganteum din zona Navesu Mare.

Noul traseu are o lungime de 4,4 kilometri, accesul se face pedestru, iar durata medie a drumeției este de aproximativ 60 de minute.

Turiștii care își doresc să urmeze drumul vor găsi în teren panouri informative cu date despre fenomenele carstice ce pot fi întâlnire pe suprafața ariei naturale protejate.

FOTO resita.ro

Ideea amenajării acestui traseu a venit din dorința de a le face cât mai plăcută drumeția celor care-și doresc să ajungă la Sequoiadendron Giganteum, copacul gigant care are o înălțime de peste 40 de metri și o circumferință de 5,7 metri.

Nicolae Ifca , directorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, a precizat: „De la Peștera Comarnic și până în zona Navesu Mare, unde avem un exemplar de Sequoiadendron Giganteum, arbore originar din America de Nord, care s-a dezvoltat singur la aproximativ 600 de metri altitudine și în condiții naturale, sunt aproximativ 4,4 km. La prima vedere, drumul poate părea plictisitor. Nu pentru toată lumea, desigur. Așa că ne-am gândit să-l facem mai interesant și mai atractiv și am hotărât să realizăm acest traseu tematic, prin care noi să prezentăm toate fenomenele carstice din zona parcului. Traseul se parcurge în aproximativ o oră, iar turiștii se pot opri și pot aprofunda informațiile de pe panourile amplasate de-a lungul celor 4,4 km”.

FOTO ghidulbanatului.ro

 Totodată, în anul 2021, administrația parcului a amenajat un traseu tematic similar, de 3 kilometri, pe raza unității administrativ-teritoriale Anina, în zona Lacului Buhui.

A fost amenajată o zonă pentru corturi

De asemenea, pentru cei care optează pentru dormitul la cort, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a amenajat o zonă pentru camping în Poiana Comarnic, de unde se poate pleca în drumeție pe mai multe trasee.

Nicolae Ifca, în acest context, a spus: „Se poate campa în Poiana Comarnic, unde noi am amenajat și o vatră de foc și este un loc ideal pentru cei care doresc să-și pună cortul și să înnopteze aici. Ne-am gândit să amenajăm aici locul pentru camping, pentru că aici se intersectează mai multe trasee: Crucea Roșie, care vine din Semenic, Banda Albastră, care vine de la Reșița – Sodol – Culmea Certej – Peştera Comarnic, și mai avem Triunghiul Albastru, care vine de la Carașova – Cheile Carașului – Poiana Prolaz, Platoul Iabalcea – Peștera Comarnic”.

Câteva informații despre Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

Acest parc are o suprafață de 36.051 de hectare, este situat în centrul județului Caraș-Severin, în zona nordică a Munților Aninei și zona estică a Munților Semenic.

Pe raza parcului sunt 10 rezervații naturale:

  • Cheile Caraşului
  • Izvoarele Caraşului
  • Izvoarele Nerei
  • Cheile Gârliştei
  • Bârzăviţa
  • Buhui – Mărghitaş
  • Peştera Comarnic
  • Peştera Popovăţ
  • Peştera Buhui
  • Peştera Exploratorii 85

De asemenea, sunt și  nouă trasee turistice, care însumează o lungime de 130 de kilometri:

  • Gărâna – Semenic – Izvoarele Nerei (Botul Calului)
  • Reşiţa – Culmea Certej – Peştera Comarnic – Lacul Mărghitaş – Lacul Buhui – Lacul Gura Golâmbului
  • Comarnic – Semenic
  • Caraşova – Gârlişte
  • Dealul Certej – Şaua – Cioaca Mare
  • Crucea Iabalcei – Prolaz
  • Caraşova – Comarnic
  • Anina – Gârlişte
  • Cuptoare – Semenic

O vizită a parcului costă 10 lei/persoană pentru două zile

Plata se poate face direct la rangerii pe care turiștii îi întâlnesc pe traseu sau prin SMS, la numărul 7473 – cu textul Semenic, potrivit expressdebanat.ro