Economic

Îmbătrânirea populației ne duce în colaps economic? Ce spun specialiștii

Batrâni, sursa foto antena3.ro
Credit imagine: antena3.ro

Cele mai multe țări vestice trec printr-un declin demografic semnificativ. Populația îmbătrânește vertiginos, iar natalitatea scade. Multe cupluri aleg să facă mai puțini copii și mai târziu în viață, deoarece planificarea unei sarcini este dificilă până la atingerea unei stabilități financiare.

Acest trend înregistrat într-o mare parte din Eurasia și în Statele Unite ale Americii ar putea să aibă urmări grave asupra economiei mondiale. Astfel, guvernele lumii ar putea să primească mult mai greu finanțări, se arată în cercetările întreprinse de agențiile de rating. Din acest motiv, o nouă consecință va fi, cel mai probabil, creșterea taxelor pentru cetățeni, taxe care deja sunt greu de gestionat de o parte semnificativă a populației.

Care sunt statisticile îngrijorătoare

Îmbătrânirea demografică a avut loc mai rapid decât se așteptau cei mai mulți cercetători, așa cum reiese din declarațiile pe care le-a făcut Dietmar Hornung, din partea Moody’s Investors Services.

„În trecut, aspectele demografice erau o problemă la care ne uitam pe termen mediu şi lung. În prezent, declinul afectează deja ratingurile de credit ale guvernelor”, a afirmat acesta. Scorurile de credit ale guvernelor scad vertiginos, iar asta ar putea să influențeze drastic în rău deficitele bugetare ale statelor afectate de declinul populației.

Acest lucru pare să se adeverească: Rezerva Federală din SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au crescut dobânzile în această lună. Corelație sau cauzalitate? Specialiștii tind să încline spre a doua variantă.

„În timp ce evoluţiile demografice se produc într-un ritm lent, problema cauzată de acestea se agravează. Efectele negative ale declinului demografic sunt deja resimţite puternic în anumite ţări, iar problema pare să se agraveze în continuu”, a declarat pentru Business Magazin, a spus Edward Parker, din funcția de șef global al cercetării pentru suverani și supranaționali la Fitch. Iar Fitch tocmai ce a scăzut ratingul de credit al Franței, într-o nouă demonstrație a urmărilor îmbătrânirii demografice.

Ce poate fi făcut?

Experții financiari și oficialii se gândesc la soluții pentru combaterea acestui fenomen.

„Aceasta este o creştere foarte importantă şi implică faptul că, pentru ca datoria publică să rămână sustenabilă, ar fi probabil necesare reforme care să abordeze fie problemele legate de îmbătrânire, fie alte reforme fiscale”, a spus un analist de S&P Global Ratings, Marko Mrsnik.

Anumite țări iau măsuri în acest sens. Spre exemplu, China lui Xi Jinping, care a înregistrat cea mai importantă încetinire demografică din 2020 și până în prezent, va fi supusă unor astfel de inițiative. Xi Jinping consideră că această problemă este una urgentă pentru cel de-al treilea mandat al său, pe care l-a obținut recent.