Actual Lifestyle

În anul 2023, MApN recrutează tineri fără să aibă la bază studii militare

MApN
gds.ro

În 2023, angajările în armată se pot realiza fără ca tinerii să aibă la bază studii militare. Întrucât Ministerul Apărării se confruntă cu foarte multe demisii, care au dus la revizuirea unor recrutări speciale, acesta este modul prin care se fac angajările în armată, anul acesta, 2023.

Astfel, ulterior numărului mare al demisiilor militarilor profesioniști, Ministerul Apărării a pus în discuție publică un proiect de ordonanță de urgență prin care să se modifice Statutul cadrelor militare, încât cei ce doresc să se angajeze în armată, să poată face acest lucru fără să fi studiat în școlile militare.

Motivul acestei măsuri

Decizia Ministerului Apărării, anterior menționată, se datorează  crizei de subofițeri și maiștrii militari cu care se confruntă insituția, cauzată de numărul mare de demisii din ultimii doi ani, dar și din cauza interesului din ce în ce mai scăzut al tinerilor de a se înscrie la o școală militară.

Potrivit Ordonanței de Urgență, „ atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”.

Probe necesar a fi studiate în școlile militare

,,În funcție de nevoi și posibilități”, standardele de exigență au fost adaptate  la probele fizice, psihologice și de aptitudine, probe necesare pentru a studia în cadrul școlilor militare.

Dar, chiar și după adaptarea acestor standarde de exigență, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc condițiile necesare pentru studiul în școlile militare.

Vor fi angajați și asistenți medicali generaliști

De asemenea, ministerul va putea angaja ca și subofițeri, absolvenți al cursurilor postliceale sau de licență, ce au ca și specialitate ,,asistent medical generalist”, în funcție de nevoile pe care armata le are.

Totodată, soldații și gradații profesioniști vor putea să avanseze în carieră și să ajungă subofițeri sau maiștrii militari, fără a absolvi cursuri speciale pentru a avansa, ca în cazul subofițerilor.

De altfel, grad de ofițer pot obține și tinerii ce au studiat la școlile militare.  Aceștia vor fi aleși dacă dețin competențele minime necesare în armată. Iar, pentru ca maiștrii militari să stea în armată, se va reduce stagiul minim pentru creșterea în grad, cu un an, maiștrii militari de clasa a II-a vor putea crește în grad, respectiv clasa I-a, cu un stagiu minim de cinci ani, în loc de șase.

Se precizează, de asemenea, că personale ce au fost recrutate în afara sistemului de învățământ militar vor semna un contract de angajare pe o perioadă de opt ani, potrivit ziarulunirea.ro.