Actual International

Noua Ordine Mondială pleacă din China: „E cea mai mare provocare strategică”. SUA și Japonia, axate pe tratatul de securitate

Noua Ordine Mondială pleacă din China: „E cea mai mare provocare strategică”. SUA și Japonia, axate pe tratatul de securitate
national.ro

Potrivit lui Antony Blinken, China este „cea mai mare provocare strategică comună” din regiune, deoarece SUA sprijină cea mai mare acumulare militară a Japoniei de după al Doilea Război Mondial.

Factorii ce ar putea declanșa tratatul de securitate

Iar, conform celor precizate de SUA și Japonia, un atac în spațiu ar declanșa tratatul lor de securitate, în timp ce înalți oficiali din ambele țări au avertizat că China reprezintă, pentru securitatea regională, „cea mai mare provocare strategică”.

Joi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea cu omologul său japonez, Yoshimasa Hayashi, la Washington a declarat: „Suntem de acord că (China) este cea mai mare provocare strategică comună cu care ne confruntăm noi, aliații și partenerii noștri”.

De altfel, șefii apărării din SUA și Japonia au convenit că atacurile „în, din și în interiorul” spațiului ar putea invoca articolul cinci din tratatul lor de securitate, care prevede că un atac asupra unuia dintre aliați este un atac asupra ambilor.

Totodată, SUA au susținut cu fermitate planurile Japoniei de a-și consolida în mod semnificativ apărarea, inclusiv capacitatea de a ataca bazele inamice dacă consideră că un atac este iminent – ​​o mișcare pe care unii au criticat-o ca fiind o încălcare a principiilor „pacifiste” stabilite în constituția sa postbelică.

”Salutăm cu căldură noile strategii”

În acest context, Blinken a precizat: „Este foarte simplu, salutăm cu căldură noile strategii, mai ales pentru că există… o convergență remarcabilă între strategia și strategiile noastre și cele ale Japoniei”.

Se precizează faptul că întâlnirea Blinken-Hayashi, care a implicat și ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, are loc la câteva săptămâni după ce Japonia și-a anunțat cea mai mare acumulare militară de după cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv planuri de a dobândi capacitatea de a transporta „contra-lovituri” împotriva bazelor inamice.

O preocupare serioasă pentru întreaga comunitate internațională

Într-o declarație comună, cei patru au spus:

  • „Miniștrii au convenit că politica externă a Chinei urmărește să remodeleze ordinea internațională în beneficiul său și să folosească în acest scop puterea politică, economică, militară și tehnologică în creștere a Chinei”.
  • „Acest comportament este o preocupare serioasă pentru alianță și pentru întreaga comunitate internațională”.

O nouă schimbare de la postura strict defensivă adoptată de Japonia după înfrângerea sa în 1945 a fost determinată de alarma crescândă privind activitatea militară chineză în apropiere de Taiwan, împreună cu o serie de teste de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord în ultimul an.

Iar, conform strategiilor actualizate anunțate luna trecută, speră să dubleze cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut în anul fiscal 2027 – aliniindu-le cu țările NATO – inclusiv achiziționarea a sute de rachete de croazieră Tomahawk fabricate în Statele Unite ale Americii.

Washington și Tokyo împărtășesc „o viziune a unei alianțe modernizate pentru a dobândi postura de a câștiga în noua eră a competiției strategice”, potrivit lui Hayashi.

Țările vor să creeze o unitate marină americană „mai agilă”

De asemenea, țările au convenit să creeze o unitate marină americană „mai agilă” bazată pe insula sudică Okinawa, care ar fi mai bine plasată pentru a răspunde situațiilor de urgență din jurul insulelor de sud-vest ale Japoniei, care sunt situate în apropiere de Taiwan.

„Cred că acest lucru va contribui într-un mod major la efortul nostru de a ajuta la apărarea Japoniei și, de asemenea, de a promova un Indo-Pacific liber și deschis”, a spus Austin, adăugând că unitatea, formată dintr-un regiment existent reorganizat pe Okinawa, va să fie în vigoare până în 2025.

Cea mai mare concentrare din afara SUA se află în Japonia, care găzduiește 18.000 de soldați marini americani și majoritatea sunt staționați pe insula principală Okinawan, parte a unui lanț care se întinde de-a lungul marginii Mării Chinei de Est până la aproximativ 100 km (62 mile) de Taiwan.

China, condamnată

Anul trecut, China (care susține Taiwanul democratic ca parte a teritoriului său), a fost condamnată, după ce a efectuat exerciții pe care mulți le-au văzut ca un test pentru o invazie a insulei.

Referindu-se la liderul chinez Xi Jinping, Austin a spus:

  • „Nu îl voi ghici pe dl Xi, dar ceea ce vă voi spune este că ceea ce vedem recent este un comportament foarte provocator din partea forțelor Chinei”.
  • „Credem că ei se străduiesc să stabilească o nouă normalitate, dar dacă asta înseamnă sau nu că o invazie este iminentă, știi, mă îndoiesc serios de asta”.

Aceste discuții în patru au avut loc cu o zi înainte ca premierul japonez, Fumio Kishida, să se întâlnească cu  Joe Biden pentru a construi sprijin pentru președinția Japoniei a G7, ai cărei lideri se vor întâlni la Hiroshima în luna Mai 2023.

Pact de apărare, semnat de premierii Japoniei și Marii Britanii

Fumio Kishida și premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat, la începutul acestei săptămâni, un pact de apărare care va permite Marii Britanii și Japoniei să desfășoare forțe pe teritoriul celuilalt, în cea mai recentă mișcare către legături de securitate mai strânse. Potrivit lui Sunak, acordul este „foarte semnificativ” pentru ambele țări, adăugând că „consolidează angajamentul nostru față de Indo-Pacific”, potrivit theguardian.com.