Actual Diverse

Prunariu rămâne singurul român care a ajuns în spațiu. 254 de candidați din România au aplicat la ESA

Prunariu rămâne singurul român care a ajuns în spațiu. 254 de candidați din România au aplicat la ESA

Selecția pentru viitorii astronauți europeni este aproape de final, dar România nu mai are șanse să trimită un om pe Stația Spațială.

Există slabe șanse ca un candidat din România să ajungă în această fază finală, în condițiile în care țara noastră a acumulat o datorie de aproape 100 de milioane de euro la ESA. O parte din această datorie a fost plătită abia în luna octombrie a acestui an. „Ar trebui deja ca acum să fie faza finală, de interviuri, conform calendarului selecției”, a declarat pentru Digi24, Flaviu Răducanu, vicepreședinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.

Așadar, Dumitru Prunariu rămâne singurul român care a ajuns în spațiu.

Conform Agenției Spațiale Europene (ESA), în această perioadă are loc ultima etapă eliminatorie, cea în care candidații rămași în cursă susțin interviuri directe cu membrii conducerii ESA, în care le este testat nivelul cunoștințelor.

Înainte de ultima etapă eliminatorie, în cursă mai rămăseseră 400 de candidați, fără ca ESA să precizeze din ce țări provin aceștia.

254 de români și-au încercat norocul

Cei 16 candidați ai României, calificați în etapa a doua a selecției ESA, fuseseră selectați dintr-un total de 254 de români care s-au înscris la începutul procesului de selecție pentru viitorii astronauți europeni.

„Dar e cvasisigur că selecția se face tot pe baza procentajelor pe care le are fiecare stat la Agenția Spațială Europeană. Noi (România) avem 1,15%. Procentajele au proporționalitate cu venitul național. Sunt țările mari și tot ele vor conta”, declara anul trecut, la începutul selecției pentru astronauți ESA, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Mai mult decât atât, România este singurul stat membru cu astfel de datorii. Din acest motiv, țara noastră și-a pierdut inclusiv dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene. Țara noastră a reușit abia în luna octombrie 2022 să plătească 65 de milioane de euro din această datorie.

În ce constă procesul de selecție

În vara anului 2021 a început procesul de selecție pentru viitorii astronauți ESA. Peste 22.000 de candidați din țările membre ESA au aplicat pentru a deveni astronaut european.

Candidații au trecut astfel prin mai multe etape de selecție.

Prima etapă a selecției a fost, practic, una de „screening”, în care au fost filtrate CV-urile și dosarele candidaților.

Astfel, după 8 luni, din cele 22.523 de înscrieri valide primite din Europa, doar 1.391 de persoane (inclusiv 16 din România) au fost invitate în „faza 2-1” a procesului de selecție.

În plus, în următoarea fază au fost acceptați și 27 de candidați ce au aplicat pentru postul vacant de „astronaut cu dizabilități”, în cadrul programului intitulat Parastronaut.

„Etapa a doua” a selecției a continuat cu teste cognitive, tehnice, de coordonare și de personalitate, urmate de alte teste practice, testări psihometrice și exerciții individuale sau în grup. Această fază s-a încheiat în luna martie 2022.

Puțin peste 400 de aplicanți, rămași în cursă

În faza a treia a selecției au mai rămas „puțin peste 400 de aplicanți”, conform ESA. Aceștia au fost supuși unor noi teste la Centrul European Astronautic al ESA din Cologne/Koln, Germania. Această etapă s-a încheiat în luna iulie.

În ultima etapă, cea de interviuri directe, candidații rămași pot fi intervievați în persoană chiar de către președintele ESA. Printre condițiile obligatorii care trebui îndeplinite un candidat trebuie să știe, printre multe altele, să înoate, să aibă carnet de conducere sau să vorbească fluent limba rusă.