Lifestyle

Încă un bărbat a fost reținut în cazul marelui jaf de diamante. Are 22 de ani

muzeu

Hoții au furat bunuri cu o valoare ce urcă înspre un miliard de euro la muzeul Grüne Gewölbe din Dresda. Autorii jafului au furat o duzină de podoabe din secolul al XVIII-lea conţinând bijuterii şi pietre preţioase, mai multe sute de diamante, inclusiv un diamant de 49 de carate încorporat într-un epolet, potrivit Poliţiei germane. În decursul zilei de ieri a fost reținut cel de-al șaptelea suspect.

Încă un bărbat a fost reținut în cazul marelui jaf de diamante dintr-un muzeu din Dresda

Jaful comis la Muzeul Grunes Gewolbe din Dresda, o instituţie de prestigiu a patrimoniului saxon, a şocat opinia publică la sfârşitul anului 2019 prin gradul său de sofisticare şi prin valoarea bunurilor sustrase, estimate de experţi la peste 100 de milioane de euro.

Poliţia şi Parchetul din oraşul din estul Germaniei au reţinut marți, 10 mai 2022, un bărbat de 22 ani, identificat cu numele de Jihad R., în acest dosar aflat în curs de desfăşurare şi intentat altor şase suspecţi, la care tânărul asista „în calitate de spectator”, au precizat cele două instituţii germane într-un comunicat comun.

Obiectele furate, din care niciunul nu a fost recuperat până în prezent, au de altfel o valoare istorică şi culturală inestimabilă, au precizat reprezentanţii muzeului.

Poliția vorbește deja despre cel mai mare jaf din istoria post-belică a muzeelor din lume

Apartamentul şi automobilul tânărului, bănuit de complicitate la jaf în grup organizat, au fost percheziţionate. Jihad R. va fi prezentat miercuri în faţa unui judecător.

Ceilalţi şase arestaţi, dintre care doi erau minori în momentul comiterii faptelor, sunt judecaţi într-un proces care a început în luna ianuarie. Procesul lor se desfăşoară sub protecţia unui impresionant dispozitiv de securitate. Acuzaţii riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Arestaţi în noiembrie 2020 la Berlin după mai multe luni de analize ADN şi cercetări privind imagini de pe casete video, suspecţii fac parte dintr-o bandă criminală de origine libaneză, foarte activă în Germania şi cunoscută sub numele de „Clanul Remmo”.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecţia personală de bijuterii şi opere de artă renascentiste şi baroce.

Muzeul este celebru pentru colecţia de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale preţioase, porţelanuri, sculpturi în fildeş sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.