Lifestyle

Începând cu 20 iulie 2022, fermierii pot accesa credite de 3 ori mai mari decât subvenţia. Amănunte despre noul program

datoriilor Tinerii fermieri vor primi 200.000 de euro/fermă! Care sunt condițiile
agrointel.ro

Prin noul program guvernamental „De trei ori subvenţia”,  fermierii pot lua de la CEC Bank credite de 3 ori mai mari decât subvenţia, cu 80% garanţie de stat.

Informații utile despre noul program

Noul program guvernamental se numește „De trei ori subvenţia”. Prin acest program fermierii pot lua de la CEC Bank credite de 3 ori mai mari decât subvenţia pe care o primesc anual de la Uniunea Europeană, cu 80% garanţie de stat ( prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural), potrivit lui Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Programul „De trei ori subvenţia” va fi operaţional din data de 20 iulie 2022 și de avantajele lui pot beneficia cei aproape 80.000 de fermieri care sunt în România și care primesc subvenţie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Declarația ministrului Petre Daea

În timpul unui briefing de presă, Petre Daea a declarat: „Am purces la realizarea unui program pe care îl numim „De trei ori subvenţia”. Fermierii primesc garantat subvenţia de la UE la timp şi acest sprijin ne-a dat posibilitatea să aratăm ca avem garanţia că programul poate avea succes. Este o ancoră binevenită pentru fermieri. Fermierul primeşte de la APIA, care poate să vadă ce drepturi financiare au fermierii pentru suprafeţele pe care le cultivă, o adeverinţă. Cu această adeverinţă, care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la UE, se va putea angaja la un credit de 3 ori mai mare decât suma respectivă. După ce primeşte adeverinţa de la APIA, fermierul merge la bancă, încheie contractul, care este susţinut de o garanţie de stat, care înseamnă 80%”.

 Ce a stat la baza dezvoltării noului program guvernamental

Ministrul Daea a menţinonat că a dezvoltat acest program după ce femierii i-au spus că au nevoie de facilitarea drumului spre credite şi posibilitatea să le obţină rapid.

În acest sens, Petre Daea a spus: „Am luat legătura cu specialiştii din minister să elaborăm un produs care va fi gata săptămâna viitoare, pe data de 20 iulie. (…) Nu există niciun risc, nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la UE, nu există nici pentru bancă. CEC Bank este prima unitate bancară care a înţeles această nevoie. Am discutat telefonic şi au înţeles interesul ţării şi imediat ne-am pus la masa de lucru. Astăzi am definitivat programul şi am pus în mişcare tot mecanismul”.

Care va fi dobânda pentru creditele acordate

”Astăzi (14 iulie 2022) am definitivat programul și am pus în mișcare tot mecanismul. Dobânda va fi stabilă, de 2% plus dobânda ROBOR, desigur. Și există posibilitatea acordării unor credite pe 3 ani”, a subliniat ministrul.

Adeverința se poate elibera până în 15 octombrie, urmând ca din 16 octombrie fermierii să beneficieze de plata în avans direct de la APIA.