Actual Lifestyle

Începând de astăzi, pentru anumite bunuri și servicii, cota TVA se reduce de la 19% la 5%. Care este scopul noii măsuri

TVA,5%-manager.ro
manager.ro

Din data de 16 ianuarie 2023, la livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice sau sisteme de încălzire cu emisii scăzute și de înaltă eficiență se aplică o cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de numai 5%.

Legea a  fost publicată în Monitorul Oficial

Măsura a fost stabilită printr-o lege oficializată în data de 13 ianuarie 2023, care stă la baza modificării Codului Fiscal, în sensul adăugării unor noi excepții de la aplicarea cotei standard de TVA, de 19%.  Este vorba de Legea nr. 39/2023, apărută vineri, 13.01.2023, în Monitorul Oficial.

Noile prevederi, în vigoare din 16 ianuarie 2023

Dar, prin derogare de la Codul fiscal, ce spune că modificările aduse acestuia prin lege intră în vigoare în termen de minimum șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, măsura de față a intrat în vigoare în trei zile de la oficializare, respectiv din data de 16 ianuarie 2023.

Lista bunurilor și serviciilor pentru care se aplică cota redusă de 5%

Potrivit noii legi, concret, lista bunurilor și serviciilor pentru care se aplică cota redusă de 5% se extinde cu „livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență (…) destinate locuințelor”. Astfel, în funcție de caz, cota redusă de TVA se va aplica în cazul kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete.

De asemenea, cota de TVA de 5% se va aplica și pentru panourile fotovoltaice, panouri solare termice sau sistemele de încălzire de înaltă eficiență destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale ori clădirilor entităților aflate în coordonarea/ subordonarea acestora.

Excepții și motivații

De la această nouă prevedere legală există și unele excepții. Astfel, excepție se va face în cazul sistemelor destinate societăților comerciale, pentru care cota de TVA va rămâne de 19%.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, măsura “vine să sprijine românii pentru a accelera investițiile în eficiență energetică”, potrivit avocatnet.ro.