Diverse

Incredibil, dar adevărat. Endo, calul nevăzător, a stabilit recent trei recorduri mondiale. Povestea lui este impresionantă

Incredibil, dar adevărat. Endo, calul nevăzător, a stabilit recent trei recorduri mondiale. Povestea lui este impresionantă
ndtv.com,pinterest.com

În vârstă de 22 de ani, un cal orb, din rasa Appaloosa, pe nume Endo, a stabilit trei recorduri mondiale Guinness.

În data de 29 octombrie 2022, Endo, cunoscut și sub denumirea de „Endo the Blind”, a stabilit recorduri pentru:

  • cea mai înaltă săritură liberă a unui cal orb la 106 cm (3 ft 5,73 inci,
  • cele mai multe schimbări de zbor ale unui cal orb într-un minut, cu 39 de schimbări
  • cel mai scurt timp pentru un cal orb să țese cinci stâlpi la 6,93 secunde.

FOTO guinnessworldrecords.com

Pe scurt, povestea lui Endo

Povestea de succes a lui Endo a luat timp și efort, a spus proprietarul Morgan Wagner, care l-a cunoscut pe cal când ea avea doar 13 ani.

Conform celor spuse de Morgan, când avea opt ani Endo a fost diagnosticat cu glaucom, cataractă și o tulburare comună la cai numită uveită recurentă ecvină. Apoi, cinci ani mai târziu, era complet orb.

Proprietarul Wagner a spus că l-a pus pe Endo să poarte o bandă la ochi înainte ca el să-și piardă vederea, pentru a-l acomoda, dar că a fost totuși o ajustare.

Pentru Guinness World Records, Morgan Wagner a declarat: „La început era foarte speriat, așa că l-am dus la plimbare prin hambar și apoi am trecut la plimbări prin proprietate”.

De asemenea, ea a povestit că, în cele din urmă, și-a recăpătat încrederea pentru a face lucruri care îi plăceau înainte, cum ar fi concurența și săriturile.

Caii orbi sunt capabili de orice

Tot pentru Guinness World Records, Morgan a declarat că experiența trecută a lui Endo în competiții în care „a devenit campion național la cel mai înalt nivel” l-a ajutat să învețe din nou să sară.

„Sunt în continuare capabili de orice”, a spus Wagner despre caii orbi.

Morgan și Endo au crescut împreună, învățându-se unul pe altul tot ce trebuie să știe despre călărie.

Încă de la primele lor experiențe de dresaj și călărie împreună, până la stăpânirea trapului prin unele dintre cele mai dificile modele și obstacole, nu a existat o provocare pe care legătura lor incredibilă nu ar putea face față.

Wagner a spus:

  • „La început, nu știam cum să-i pun capul și nici el”.
  • „Nu știa ce este un căpăstru. A trebuit să învățăm împreună, pe cont propriu.”

FOTO guinnessworldrecords.com

Conform Centrului UC Davis pentru Sănătatea Ecvinei, uveita recurentă ecvină este principala cauză a orbirii la cai. Appaloosas are de opt ori mai multe șanse decât alte rase de cai de a avea uveită recurentă ecvină – dar boala nu l-a împiedicat pe Endo să facă tot ce pot face caii văzători.

Momente grele pentru Endo

Când avea opt ani, Morgan a observat că ochii lui Endo lăcrimau și mijeau des.

În acest context, Morgan a spus:

  • „A continuat să aibă erupții și s-a înrăutățit din ce în ce mai mult pe măsură ce timpul a trecut”.
  • „Cu fiecare aprindere, i-a deteriorat și ochii.”

Stăpâna calului a lucrat împreună cu medicul veterinar al lui Endo pentru a încerca să-i atenueze durerea, îndepărtând praful din mediul său, frecându-i ochii cu unguent prescris și chiar scoțându-l la plimbare pe întuneric.

Dar, din păcate, durerea lui Endo, nu s-a liniștit și când ochiul drept i s-a rupt, Morgan a luat decizia incredibil de dificilă de a-l îndepărta.

În câteva luni, ochiul stâng al lui Endo a început să-i dea probleme și a trebuit să fie îndepărtat, forțându-l să învețe cum să navigheze într-o lume pe care nu o putea vedea.

Referitor la acest aspect, Morgan a spus:

  • „Nu știam cum se va descurca Endo cu orbirea. A fost ceva ce trebuia doar să încercăm și să vedem cum a mers.”
  • „Speram doar că va fi fericit mâncând în ieslea lui fără durere, așa că am început de acolo”.

Și astfel, Endo, calul care s-a confruntat cândva cu noi provocări cu curaj și hotărâre, a devenit Endo cel nevăzător.

Din acel moment, Endo a trebuit să învețe totul de la capăt. Și cu pași mici, alături de stăpâna iubitoare, Endo și-a revenit destul de rapid.

„A învățat să sară din nou după ce a orbit pentru că a concurat într-o disciplină care necesita călărie de nivel superior și muncă cu obstacole, iar la acea disciplină, a devenit campion național la cel mai înalt nivel”, potrivit guinnessworldrecords.com.