Diverse

Prima ființă care a sărit cu paraşuta a fost un câine. Iar această săritură a reprezentat o probă a ceea ce urma…

Prima ființă care a sărit cu paraşuta a fost un câine. Iar această săritură a reprezentat o probă a ceea ce urma…
sciencephoto.com

Lansarea cu paraşuta a câinelui a avut o aterizare fără probleme, ajungând cu bine pe pământ și a avut loc în anul 1797.

Apoi, în premieră mondială, la 22 octombrie 1797, francezul André-Jacques Garnerin (născut pe 31 ianuarie 1769, la Paris) a efectuat o săritură cu paraşuta dintr-un balon.

Cum a ajuns Garnerin să sară cu parașuta

André-Jacques Garnerin, în timpul războaielor napoleoniene, a fost capturat de armata britanică, vândut austriecilor şi ţinut prizonier în Buda (Ungaria).

André-Jacques Garnerin (1769-1823):

  • a fost student al prof. Jacques Charles (inventatorul aerostatului cu hydrogen, care a trăit în perioada 1746-1832), fiind implicat în zborul primelor baloane cu aer cald, efectuând, alături de acesta numeroase zboruri cu balonul.
  • a fost numit aeronaut oficial al Franţei
  • a început experimentele cu paraşuta în 1797, folosind obiecte de forma unei umbrele
  • a lucrat, de-a lungul carierei sale, în special, cu fratele său, Jean-Baptiste-Olivier Garnerin

În data de 22 octombrie 1797 a avut loc primul salt cu paraşuta, în Parc Monceau din Paris, de la o înălţime de 900 de metri.

În timpul Revoluţiei franceze din 1789, în calitatea sa de comisar al Convenţiei, André-Jacques Garnerin a fost numit în funcţia de şef al trupelor de artilerie ale armatei franceze de nord.

A fost luat prizonier de către austrieci, iar în cei trei ani petrecuţi în puşcărie a profitat pentru a pune la punct planurile primei sale paraşute.

Test cu propriul câine

Astfel, la începutul anului 1797, André-Jacques Garnerin a efectuat primele experiențe, la Paris, cea finală constând în lansarea cu paraşuta a câinelui său, care a avut o aterizare fără probleme, ajungând cu bine pe pământ.

Ulterior, după aceasta tentativă reuşită, André-Jacques Garnerin s-a încumetat, la 22 octombrie 1797, să încerce pe propria piele invenţia, sărind de la 1.000 de metri şi băgând în sperieţi spectatorii din parcul Monceau, dar reuşind să aterizeze relativ bine cu „cearceaful său zburător”, alegându-se doar cu o  entorsă.

În anul 1798, împreună cu fratele său, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o paraşută cu nacelă, prevazută cu un orificiu central în velură, dându-i, astfel, o stabilitate asemănătoare cu cea realizată astăzi, la paraşutele moderne.

André-Jacques Garnerin şi-a brevetat invenţia în 1802, astazi acest document fiind păstrat la Muzeul Institutului Naţional Francez al Proprietăţii Industriale.

Garnerin şi-a continuat activitatea de aeronaut şi paraşutist pînă la 18 august 1823 când, la o aterizare greşită, s-a accidentat mortal.

Care a fost prima femeie care a sărit din balon

Jeanne Garnerin, soţia sa, născută Labrose, care l-a însoţit în multe din călătoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sărit cu paraşuta dintr-un balon.

De asemenea, primul aeronaut care şi-a salvat viaţa folosind o paraşută a fost polonezul Kuparenko, care a sărit din nacela unui balon avariat.