Actual

Inflația scade, dar prețurile cresc. Pe ce cheltuim cei mai mulți bani

inflația sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Costul de trai reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la momentul actual. Prețurile pentru produse și servicii au atins cote extrem de mari. Salariile și pensiile mici ale oamenilor nu mai pot face față acestor costuri. Deși inflația a scăzut, prețurile rămân în continuare ridicate.

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut la 8,8% în septembrie. În luna august, inflația se regăsea la valoarea de 9,4%. Deși ar trebui să fie o veste bună, acest lucru nu se poate vedea la nivelul prețurilor.

Inflația scade, dar prețurile cresc

Produsele nealimentare au crescut cu 6,68% din punct de vedere al prețurilor. De asemenea, serviciile s-au majorat cu 12,10%, iar produsele alimentare cu 10,36%. Rata inflației a suferit diferite modificări de la începutul acestui an și până în prezent.

„Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 5,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este 8,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) este 12,6%”, precizează INS.

Tarife din ce în ce mai mari

Alimentele sunt din ce în ce mai scumpe. Iar prețurile cresc de la an la an, potrivit datelor. Această creștere extrem de mare poate duce la scăderea puterii de cumpărare. Românii nu vor mai lua produsele de care au nevoie. Aceștia vor încerca să economisească și să-și planifice cât mai bine bugetul. Astfel, vor fi tentați să reducă cheltuielile, chiar și la nivelul alimentelor.

Prețurile la alimentele de bază au crescut cu aproximativ 10% pe an. Dar, un anumit produs a înregistrat cea mai mare scumpire. Peștele proaspăt a avut cele mai mari creșteri de preț. Vorbim de un plus de 17% din septembrie 2022 până în septembrie 2023.

Creșteri semnificative de preț

De asemenea, și alte produse au înregistrat creșteri semnificative în acest an, față de 2022. Pâinea este cu 8,8% mai scumpă, iar cartofii au suferit o creștere de preț de 13,7%. În plus, prețul cărnii a crescut cu 12%. Produsele lactate au înregistrat de asemenea majorări: laptele (10%), brânza (14%), untul (10%).

Prețul ouălor a crescut cu 16%, iar zahărul este mai scump cu 13% față de anul trecut.  Cu toate acestea, în septembrie 2023, petrolul a fost cu aproximativ 20% mai ieftin decât în aceeași lună a anului precedent.

Prognozele BNR

La începutul lunii octombrie, Banca Națională a României a anunțat că, pe baza estimărilor actuale, rata anuală a inflației va continua să scadă până la sfârșitul acestui an. Acest declin va fi cauzat în principal de efectele de bază și de corecțiile descendente ale prețurilor anumitor mărfuri. Precum și de recolta internă favorabilă și de eliminarea temporară a adaosului comerciale pentru produsele alimentare de bază.

BNR și-a reafirmat în august prognoza privind inflația la 4,4% până la sfârșitul anului 2024 și la 7,5% până la sfârșitul anului în curs. Până la sfârșitul anului 2024, FMI preconizează că rata inflației va scădea de la 7% la 4%, deși va fi în continuare mai mare decât prognoza Băncii Naționale, conform Adevărul.