Economic

Inflația și dobânzile în creștere, scădere a interesului pentru Noua Casă. Declarațiile președintelui Fondului de Garantare

noua casa

Dacă în anii trecuți erau trimise câte 200 de cereri pe zi cu privire la achiziția unei locuințe prin programul Noua Casă, în acest moment sunt înregistrate un număr de 50-60 de cereri pe zi. Opinia lui Dumitru Nancu, președintele Fondului de Garantare.

Numărul solicitărilor a scăzut de 4 ori, comparativ cu anul trecut!

Instituția care centralizează cererile programului Noua Casă a înregistrat o „prăbușire” în ceea ce privește numărul de solicitări, potrivit informații oferite de Dumitru Nancu, pentru Antena 3.

„Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi, în perioada de vârf a programului. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii practic sunt într-un moment de aşteptare. Mulţi așteaptă să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor”, a declarat Dumitru Nancu.

Se pare că principalele motive ale acestei scăderi de interes sunt scăderea puterii de cumpărare a românilor din cauza inflației puternice și a dobânzilor în creștere și războiul din Ucraina.

Anul acesta, valoarea medie a unui credit acordat prin Programul Noua Casa este undeva la 76.000 de euro, cu circa 7.000 de euro mai mult faţă de anul trecut, arată sursa citată.

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%.

Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o asemenea unitate locativă a ajuns la 1.609 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie, față de 1.596 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când un apartament putea fi achiziționat cu 1.358 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 18,5% mai mare. Totuși, Capitala a consemnat o scădere a prețului, acest aspect fiind susținut atât de segmentul rezidențial nou, cât și de cel vechi.

În prima lună de la lansarea programului Noua Casă, Fondul de Garantare a acordat 1.000 de garanţii. Până acum s-a consumat doar 10% din plafonul total, potrivit acelorași surse.