Actual

Instanțele și Parchetul General își suspendă activitatea și anunță grevă! Ministrul Justiției, reacție după începerea protestelor

Justiție, tribunal, judecător
sursa foto: România TV

Se anunță proteste importante în România, asta după ce instanțele și Parchetul General își suspendă activitatea. Astfel, judecătorii și procurorii au anunțat deja că nu vor mai soluționa și instrumenta decât cauzele urgente.

Decizia vine în urma proiectul de lege prin care se dorește tăierea pensiilor magistraților și modificarea condițiilor de pensionare

Au început protestele în Justiție

Astfel, judecătorii și procurorii au apelat la cea mai radicală formă de protest, din cauza proiectului de lege prin care se dorește tăierea pensiilor magistraților și modificarea condițiilor de pensionare, în condițiile în care se dorește treptat majorarea vârstei de pensionare în perioada următoare pentru aceștia.

Practic, rând pe rând, instanțele au decis marți, 20 iunie 2023, în cadrul adunărilor generale, să își suspende activitatea. Este vorba atât despre Curți de Apel, cât și despre tribunale și judecătorii. Mai mult, o măsură similară a fost luată și de Parchetul General, în adunarea generală care a avut loc tot astăzi.

Din acest motiv, judecătorii și procurorii nu vor mai soluționa și instrumenta decât cauzele urgențe.

Ministrul Justiției reacționează după anunț: „Dialogul este soluția, nu protestul”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis un mesaj cu privire la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității, pe fondul nemulțumirilor legate de pensiile de serviciu.

“Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.

Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a transmis Alina Gorghiu, ministrul Justiției.