Actual

Răsturnare de situație privind tăierea pensiilor din România! Legea nu poate fi aplicată retroactiv

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto: Ziarul Unirea

Este o adevărată răsturnare de situație privind tăierea pensiilor speciale, după ce fostul președinte al CCRAugustin Zegrean, a explicat că pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu și toţi judecătorii din lume au astfel de venituri și cu toate că Parlamentul poate să taie din aceste pensii, legea nu va putea fi aplicată retroactiv în România.

Fostul preşedintele al Curții Constituționale a României a transmis recent, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la postul de televiziune Prima News, că pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu şi toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte, arătând că Parlamentul poate să taie din aceste pensii, însă nu poate să aplice legea retroactiv.

Anunț privind tăierea pensiilor speciale din România

De asemenea, vorbind despre situaţiile în care judecători din România au ieşit la pensie cu venituri mai mari decât salariu pe care l-au avut, Augustin Zegrean recunoaște că în astfel de cazuri legea a fost aplicată greșit.

”Pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu. Speciale le-a spus presa, dar ele sunt pensii de serviciu. Nicăieri nu s-a spus că nu e constituţională, în toată lumea a existat, toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte. În America de exemplu, exemplul de democaţie americană, judecătorii nu au pensii, nu au sistem de pensii, primesc salariu până la sfârşitul vieţii. Dacă nu mai pot să lucreze, nu primesc pensie, primesc salariu ca şi cum ar fi în funcţie”, a explicat Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, conform news.ro.

Întrebat dacă Parlamentul poate să taie aceste pensii, Zegrean a explicat că da, însă legea respectivă nu va putea fi aplicată și retroactiv, pentru cei care au ieșit deja la pensie.

”Da, poate, sigur că poate. (..) Parlamentul poate să taie, pentru că este practică a CEDO, care spune că legile nu garantează cuantumul pensiei ci doar existenţa ei. Ce nu poate să facă Parlamentul şi văd că se îndârjesc să facă este să aplice legea retroactiv, asta nu pot să facă”, a completat fostul judecător.

Tăierile vor funcționa doar de la intrarea legii în vigoare

Practic, astfel de tăieri funcţionează ”numai pentru viitor, nu pentru cei aflaţi în plată”, mai spune Zegrean. În același timp, în cazul în care judecători au ieşit cu pensie mai mare ca salariu, Augustin Zegrean a transmis că ”acolo este o greşeală de aplicare a legii” şi că pentru a se corecta acest lucru este foarte simplu, şi anume cel care i-a dat pensia poate să îi corecteze veniturile.

”Casa de Pensii, cel care a stabilit pensia a greşit. Nu ştiu cum s-a putut ajunge la acest calcul”, a adăugat acesta.

În același timp, în privința pensiilor militare, fostul președinte al CCR a atras atenția că şi acelea sunt pensii de serviciu dar acolo lucrurile sunt mai complicate pentru că ei nu au avut contributivitate foarte multă vreme.

”În general, peste tot în lume nu se pune problema ca militarii să contribuie pentru pensii, ei au un statut special”, a mai adăugat Augustin Zegrean.