Lifestyle

Inteligența artificială care clonează vocile vedetelor. Care este planul YouTube

inteligenta artificiala (sursă foto: useit.ro)
sursă foto: useit.ro

YouTube a dezvăluit un instrument de inteligență artificială. Care le permite utilizatorilor să imite vedete pop precum Demi Lovato și John Legend. Funcția experimentală, numită Dream Track, permite utilizatorilor să creeze melodii scurte. Prin descrierea unor calități, inclusiv a conținutului liric și a stării de spirit.

Nouă artiști au permis ca vocea lor să fie „clonată” de către acest software. Printre care Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain și Sia. Deocamdată, aproximativ 100 de creatori din SUA au primit acces la acest instrument. Care poate fi folosit doar pentru a crea coloana sonoră a videoclipurilor de pe YouTube Shorts. Care este rivalul platformei TikTok.

Youtube clonează vocile vedetelor

Într-o postare pe blog, șeful departamentului de muzică de pe YouTube a declarat că acest instrument a fost conceput pentru „a testa, a învăța, a obține feedback și a asculta idei” de la artiști și spectatori. „În această fază inițială, experimentul este conceput pentru a ajuta la explorarea modului în care tehnologia ar putea fi folosită. Pentru a crea conexiuni mai profunde între artiști și creatori și, în cele din urmă, între fanii lor”, a declarat Lyor Cohen, care a ajutat anterior la lansarea carierelor unor artiști precum Run-DMC, și Beastie Boys.

Lansarea vine la doar 24 de ore. După ce YouTube a anunțat că va începe să alerteze spectatorii atunci când urmăresc un videoclip realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. De asemenea, compania deținută de Google a declarat că va permite oamenilor să solicite eliminarea videoclipurilor care folosesc inteligența artificială.

Dream Track

Dream Track este diferit, deoarece are aprobarea explicită a artiștilor implicați. Dar dihotomia reflectă o dezbatere mai amplă despre AI în industriile creative. Multe dintre instrumentele care au apărut până acum par să fi fost antrenate pe materiale protejate de drepturi de autor. Ceea ce a dus la procese intentate de autori precum Jonathan Franzen, Jodi Picoult și George R. R. R. Martin.

În aprilie, Universal Music a reușit să solicite cu succes serviciilor de streaming să elimine un cântec intitulat Heart On My Sleeve. Care folosea voci generate de AI de la artiștii săi Drake și The Weeknd. Într-o declarație, casa de discuri a afirmat că „antrenarea AI generative folosind muzica artiștilor noștri a fost o încălcare a legii drepturilor de autor”. Deși această poziție nu a fost testată în instanță și rămâne o zonă gri din punct de vedere juridic.

Evoluția tehnologiei

Dar șeful Universal, Lucian Grainge, s-a numărat și el printre personalitățile din industria muzicală care au susținut cea mai recentă evoluție a YouTube. „Pe această piață dinamică și în evoluție rapidă, artiștii câștigă cel mai mult atunci când, împreună cu partenerii noștri tehnologici, ne angajăm să lucrăm. Pentru a crea un mediu în care inteligența artificială responsabilă să se înrădăcineze și să se dezvolte. Doar cu un angajament activ, constructiv și profund putem construi împreună un viitor de succes reciproc.” a spus el într-o declarație.

Comentariile sale au fost reluate de artiștii implicați. „Când am fost abordată prima dată de YouTube am fost precaută și încă sunt. Inteligența artificială va transforma lumea și industria muzicală în moduri pe care încă nu le înțelegem pe deplin. Acest experiment va oferi o mică perspectivă asupra oportunităților creative. Care ar putea fi posibile și sunt interesată să văd ce va ieși de aici.” a declarat Charli XCX.

Viitorul muzicii

„Dezvoltarea tehnologiei AI se întâmplă rapid și ar trebui să facem parte din acest proces”, a adăugat T-Pain, exprimând o temă comună. „Cred că, în calitate de artiști, trebuie să facem parte din modelarea modului în care arată acel viitor.”, a fost de acord Demi Lovato.

În timp ce capacitatea de a fotocopia voci celebre va atrage cea mai mare atenție, Google a anunțat și alte câteva proiecte muzicale cu inteligență artificială. Inclusiv un instrument care le permite artiștilor să fredoneze o melodie. Iar software-ul să creeze un instrumental bazat pe această melodie. De asemenea, compania a precizat că conținutul AI produs cu aceste instrumente va fi marcat, conform BBC .