International

Inteligența artificială va ajuta oamenii să gândească. Cum va fi afectată piața muncii

Inteligența Artificială Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Într-un interviu, președintele Microsoft, Brad Smith, face apel la supravegherea și reglementarea AI de către oameni. „Este un instrument care îi poate ajuta pe oameni să gândească mai inteligent și mai rapid. Cea mai mare greșeală pe care ar putea să o facă oamenii este să creadă că acesta este un instrument care le va permite oamenilor să nu mai gândească.” a semnalat Smith.

Așa a descris președintele Microsoft, Brad Smith, inteligența artificială (AI), o tehnologie care a revoluționat diverse domenii, de la muncă la educație, prin potențialul său de a spori productivitatea și învățarea.

Tehnologia poate reprezenta o amenințare

Cu toate acestea, această tehnologie puternică prezintă, de asemenea, amenințări semnificative. Făcându-și ecoul preocupărilor altor lideri din domeniul tehnologiei, Smith a îndemnat la supravegherea și reglementarea AI de către oameni, într-un interviu exclusiv acordat CNBC. El a avertizat că AI poate fi transformată în armă și exploatată în scopuri rău intenționate. În interviul acordat în marja Business 20 Summit din New Delhi, Smith a sugerat că orice tehnologie inventată vreodată poate fi folosită atât ca instrument, cât și ca armă. „Trebuie să ne asigurăm că AI rămâne supusă controlului uman. Fie că este vorba de un guvern, de armată sau de orice alt tip de organizație, care se gândește să folosească AI pentru a automatiza, să zicem, infrastructura critică, trebuie să ne asigurăm că avem oameni la control, că putem încetini sau opri lucrurile.” a semnalat președintele Microsoft.

În luna mai, Sam Altman de la OpenAI și alți giganți din domeniul tehnologiei au avertizat că AI ar putea amenința omenirea ca un război nuclear și au îndemnat la reducerea riscurilor. Elon Musk de la Tesla, Steve Wozniak de la Apple și alții au cerut, de asemenea, o pauză de 6 luni pentru dezvoltarea GPT-4, cel mai recent și mai avansat model de limbaj de la OpenAI. Smith a argumentat că utilizarea etică a inteligenței artificiale necesită nu numai responsabilitate corporativă, ci și garanții juridice și de reglementare. El a comparat nevoia de măsuri de siguranță în domeniul inteligenței artificiale cu cele din domeniul electricității și al transporturilor, cum ar fi întrerupătoarele de circuit și frânele de urgență. Smith s-a referit, de asemenea, la preocupările legate de impactul AI asupra locurilor de muncă, subliniind că AI este un instrument care completează munca umană și nu o înlocuiește.

Subliniind tendința inteligenței artificiale de a încurca faptele și, uneori, de a halucina informații, Smith a subliniat importanța verificării încrucișate a conținutului generat de inteligența artificială. „Capacitatea de a lua un document Word și de a-l transforma într-un slide PowerPoint nu înseamnă că nu ar trebui să nu vă citiți slide-urile PowerPoint înainte de a le prezenta. De fapt, ar trebui să intrați și să le editați și să le faceți pur și simplu perfecte.” a explicat acesta.

Influența AI la nivelul locurilor de muncă

Interviul acordat lui Brand Smith reflectă punctul de vedere al președintelui și directorului general al IBM, Arvind Krishna, care a vorbit, de asemenea, săptămâna trecută la CNBC despre impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă pentru angajații cu guler alb. Krishna a susținut că AI nu va înlocui lucrătorii, ci le va spori competențele și productivitatea. El a spus că AI „absolut nu înlocuiește, ci sporește” și a sugerat că AI poate, de asemenea, să stimuleze PIB-ul, conform The Indian Express .