Diverse

Între secetă și încălzirea globală nu există nicio legătură. S-a dovedit științific

Între secetă și încălzirea globală nu există nicio legătură. S-a dovedit științific
capital.ro

Subiectul secetei actuale din Europa a fost atât de mult discutat în mass-media încât a amplificat vocile celor care insistă că schimbările climatice agravează seceta din întreaga lume. Care este, de fapt, adevărul

Dar, o analiză a trecutului confirmă că secetele severe, timp de milenii, au fost o caracteristică a climei pământului, un fapt coroborat de mai multe studii de cercetare în această direcție.

De exemplu, a fost reconstituit modelul de secetă din Europa Centrală din anul 1000 până în 2012, folosind inelele copacilor ca proxy și datele observaționale din 1901 până în 2018 suprapuse. Lățimea și culoarea inelelor arborilor constituie o înregistrare a climei din trecut, inclusiv a secetelor.

FOTO infofinanciar.ro

În figura de mai sus:

  • Negrul reprezintă PDSI (Palmer Drought Severity Index), adică indicele Palmer de severitate a secetei, care măsoară atât uscăciunea (valori negative), cât și umezeala (valori pozitive);
  • Roșu reprezintă așa-numitul PDSI autocalibrat (scPDSI), iar linia albastră reprezintă media pe 31 de ani, potrivit Clintel.

Din analiza figurii rezultă că secetele istorice din 1400 până în 1480 și din 1770 până în 1840 au fost mult mai lungi și mai severe decât oricare dintre cele din secolul 21, când a început încălzirea globală modernă.

Concluziile studiului respectiv sunt întărite de rezultatele unui alt studiu recent, care nu a reușit, însă, să găsească nicio tendință semnificativă din punct de vedere statistic în ceea ce privește seceta din Europa de Vest în ultimii 170 de ani.

Trecutul nu este luat în considerare de mass-media

Cele două studii infirmă afirmația presei, potrivit căreia seceta din acest an este „cea mai gravă din toate timpurile” în Franța, unde râurile au secat, iar culturile suferă din cauza lipsei de apă. Măsurătorile franceze datează doar din anul 1959. Prin urmare, mass-media ignoră în mod obișnuit istoria, la fel ca și cel de-al șaselea raport de evaluare al IPCC (Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice) atunci când discută despre secetă și alte fenomene meteorologice extreme.

Este adevărat că seceta din 2022 din Italia este mai gravă decât orice altă secetă înregistrată în această țară din 1800 încoace, însă a fost ignorat faptul că secolul al XV-lea a fost, totuși, mai secetos în întreaga Europă, după cum se arată în figura prezentată mai sus.

Ce arată seceta din America de Nord din ultimii 1200 de ani

Mai există un alt studiu care a reușit să reconstruiască modelul de secetă din America de Nord în ultimii 1200 de ani, tot pe baza unor proxies de inele de arbore. Reconstrucția (potrivit următoarei figuri) arată zona de secetă bazată pe PDSI în vestul Americii de Nord din 800 până în 2003, ca procent din suprafața totală a terenului.

FOTO infofinanciar.ro

  • Linia neagră groasă este o medie de 60 de ani
  • Linia orizontală albastră reprezintă suprafața medie a secetei în perioadele 1900-2003
  • Linia orizontală roșie reprezintă suprafața medie a secetei în perioadele 900-1300

Această reconstituire arată că, începând cu anul 800, în vestul Americii de Nord au avut loc, de asemenea, mai multe „mega-secete” de o durată și gravitate fără precedent, secete care, potrivit autorilor studiului, nu au mai fost înregistrate în epoca modernă. Acest lucru este evidențiat în figură prin comparația dintre perioada cuprinsă între 1900 și 2003 și intervalul mult mai arid de 400 de ani, din anii 900 până în 1300. Cele mai importante patru secete istorice din acest interval secetos au fost centrate pe anii 936, 1034, 1150 și 1253.

Ce reprezintă seceta hidrologică, de fapt

O dovadă a faptului că concluziile studiului se extind dincolo de anul 2003 în figura de mai jos sunt redate date de observație, care arată procentajul de secetă din SUA continuă din anul 1895 până în anul 2015.

FOTO infofinanciar.ro

Prin compararea acestei figuri cu datele anuale din figura anterioară rezultă că modelul pe termen lung al secetei generale din America de Nord continuă să fie lipsit de caracteristici, în ciuda încălzirii globale, atât în timpul perioadei calde medievale, cât și în prezent.

O concluzie similară a fost formulată și în urma unui studiu din anul 2021, care a comparat durata și severitatea secetelor hidrologice din SUA între anii 1475 și 1899 cu cele din perioada 1900-2014.

Seceta hidrologică se referă la scăderile induse de secetă în ceea ce privește:

  • debitul cursurilor de apă
  • nivelul rezervoarelor
  • nivelul apelor subterane

 Care a fost cea mai secetoasă perioadă

Potrivit unei lucrări din anul 2022, sud-vestul SUA se confruntă în prezent cu cea mai secetoasă perioadă de 22 de ani, de cel puțin din anul 800, cu toate că nu atribuie acest lucru în totalitate schimbărilor climatice.

Conform figurii de mai jos, anii 2000-2018 au fost a doua cea mai secetoasă perioadă de 19 ani din California, din ultimii 1200 de ani.

FOTO infofinanciar.ro

De remarcat este faptul că:

  • Cea de-a treia și cea de-a cincea perioadă de secetă din anii 1100 și cea de-a cincea perioadă de secetă din anii 1200 au avut loc în timpul Perioadei Calde Medievale
  • Cea mai secetoasă (anii 1500) și cea de-a patra perioadă de secetă (anii 800) au avut loc în timpul unor epoci relativ reci

Concluzia este că între secete și încălzirea globală nu există o legătură

În concluzie, nu există o legătură evidentă între secete și încălzirea globală. Și IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) recunoaște că o secetă recentă și dură din Madagascar nu poate fi atribuită schimbărilor climatice; una dintre principalele surse de secetă episodică la nivel global este ciclul oceanic ENSO (El Niño Southern Oscillation), citează infofinanciar.ro

De asemenea, variațiile regionale sunt semnificative. Potrivit unei lucrări de cercetare din anul 2021, din anul 1901 până în anul 2017, riscul de secetă a crescut în sud-vestul și sud-estul SUA, în timp ce a scăzut în statele nordice. Astfel de diferențe regionale în ceea ce privește modelele de secetă se regăsesc în întreaga lume, potrivit sursei citate.