Economic Lifestyle

Întrucât reducerea prețului carburanților la pompă este opțională, ministerul Economiei se gândește la o altă măsură

Întrucât reducerea prețului carburanților la pompă este opțională, ministerul Economiei se gândește la o altă măsură
evz.ro

“Venim cu altă măsură care să ieftinească carburanţii, dacă reducerea de 50 de bani nu are impact”, a spus ministrul Economiei.

Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, în perioada următoare, coaliţia de la guvernare va analiza dacă este cazul să vină cu o altă măsură care să reducă efectiv preţul carburanţilor.

De asemenea, amintind că PSD a propus plafonarea tarifelor de la pompă, ministrul Spătaru a mai spus că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanţilor.

În acest sens, ministerul Economiei pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, atât pentru investiţii noi, cât şi pentru extinderea celei existente, potrivit oficialului guvernamental. Iar aceasta vine în contextul în care există interes din partea mai multor companii de a-şi reloca producţia în România, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus.

Cum aplică operatorii de benzinării mecanismul de compensare

Pentru operatorii de benzinării, aplicarea mecanismului de compensare a prețului la carburanți va fi opțională, citează stirileprotv.ro.

Proiectul pregătit de autorități prevede ca benzinăriile care își asumă aplicarea reducerii prețului cu 50 de bani pe litru să poată compensa cei 25 de bani pe litru, impactul suportat de stat, din sumele pe care le datorează la buget, cum ar fi, de exemplu, TVA.

Potrivit sursei citate, impactul bugetar al măsurii este de circa 200 de milioane de lei pe lună, partea statului. În urma discuțiilor pe care autoritățile le-au avut cu marile lanțuri de benzinării, există așteptări ca acestea să intre în mecanismul de compensare.

Sistemul a fost gândit ca opțional pentru a nu pune presiune pe operatorii mai mici de benzinării, care nu au marjele de câștig ale marilor lanțuri de benzinării.

Totodată, aplicarea unui astfel de mecanism de compensare, între sumele pe care o firmă le are de încasat de la stat și ceea ce trebuie să vireze la buget, ar reprezenta un instrument eficient și rapid, care ar putea fi aplicat și în alte privințe. De exemplu, există de mulți ani întârzieri mari la decontarea de către stat a sumelor datorate firmelor pentru concediile medicale achitate de acestea angajaților.

”Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori și ministerele de resort”, a spus Ciucă, dând de înțeles că furnizorii vor trebui să contribuie și ei la compensare.

Cât timp va fi aplicat sistemul de compensare

Sistemul va fi aplicat 3 luni, iar după această perioadă vor fi analizate efectele măsurii.

Valoarea pachetului de compensare pentru 3 luni va fi de 2 miliarde lei, jumătate din sumă urmând a fi asigurată de la bugetul de stat.