Actual International

Iranul folosește companii-paravan pentru a cumpăra materiale performante din SUA şi UE, în ciuda sancțiunilor și interdicțiilor

Iranul folosește companii-paravan pentru a cumpăra materiale performante din SUA şi UE, în ciuda sancțiunilor și interdicțiilor
aljazeera.com

Potrivit mai multor oficiali, pentru a investiga modul în care componente americane şi occidentale, inclusiv microelectronică de producţie americană, ajung în dronele de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a lansat cu sutele în Ucraina, Administraţia Biden a format un grup de lucru extins.

Cu toate că, în cazul exporturilor, SUA au impus restricţii dure şi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să obţină materiale de înaltă performanţă, au apărut dovezi care sugerează că Iranul găseşte pe piaţă tehnologie disponibilă.

Mai multe drone doborâte în Ucraina au fost investigate

În noiembrie 2022, organizaţia de investigaţie Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina şi a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, multe dintre ele fiind produse chiar în ultimii doi ani.

Conflict Armament Research a ajuns la concluzia că:

 • dronele iraniene aveau „capacităţi tehnologice de nivel superior”, inclusiv senzori de nivel tactic şi semiconductori proveniţi din afara Iranului, demonstrând că Teheranul „a reuşit să ocolească regimul actual de sancţiuni şi a adăugat mai multe capacităţi şi rezistenţă armelor sale”.
 • „mai mult de 70 de producători cu sediul în 13 ţări şi teritorii diferite” au produs componentele din dronele iraniene pe care le-au examinat.

În luna octombrie 2022, CNN a obţinut acces la o dronă care a fost doborâtă în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, şi capturată de forţele ucrainene, constatând că aceasta conţinea:

 • baterii japoneze,
 • un motor austriac,
 • procesoare americane.

Potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2022 de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul la Washington, Iranul ar putea achiziţiona din China replici aproape exacte ale componentelor occidentale, potrivit.

Potrivit celor scrise în raport:

 •  „China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior pentru a permite Iranului să fabrice şi să furnizeze drone forţelor ruseşti”.
 •  „Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV”, menţionează documentul.

Iar, potrivit unei anchete a forţelor armate ucrainene şi unei surse care are informaţii despre ancheta desfăşurată de partea americană, printre componentele găsite în unele drone se numără procesoare fabricate de compania tehnologică Texas Instruments din Dallas.

Totodată, dronele au un motor fabricat de o firmă austriacă deţinută de compania canadiană Bombardier Recreational Products.

orice utilizare a tehnologiei lor în scopuri ilicite a fost condamnată de ambele companii, însă implicarea aparent neintenţionată a acestora în industria iraniană de fabricare a dronelor subliniază modul în care produse ieftine destinate uzului civil pot fi uşor adaptate în scopuri militare şi, adesea, se află chiar în afara limitelor sancţiunilor şi regimului de control al exporturilor, notează CNN.

Grupul operativ a fost format la iniţiativa Casei Albe

Diverse agenţii de la Washington sunt implicate într-un grup operativ format la iniţiativa Casei Albe, inclusiv Pentagonul, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiţie, Departamentul de Comerţ şi Trezoreria.

Iar,  ancheta este o iniţiativă în care este nevoie ca toată lumea să facă tot ce poate, potrivit un oficial.

Conform unui oficial de rang înalt al administrației, pentru a trata diversele probleme pe care le pune Iranul, de la reprimarea protestatarilor şi programul său nuclear până la rolul său tot mai pregnant în războiul din Ucraina, efortul este supervizat de Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe ca parte a unei abordări şi mai ample, „holistice”.

Dar, problema dronelor este deosebit de urgentă, și prin urmare investigaţia s-a intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informaţiilor obţinute de SUA, potrivit cărora Kremlinul se pregăteşte să-şi deschidă propria fabrică pentru producţia de drone, în interiorul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, au declarat oficialii americani citaţi de CNN.

Iranul, în parteneriat cu Rusia

Deja, Iranul a început să transfere în Rusia schiţe şi componente de drone pentru a ajuta la producţia în această ţară, într-o extindere semnificativă a parteneriatului militar al celor două state.

La începutul lunii decembrie 2022, John Kirby, oficial al Consiliului Naţional de Securitate, a declarat presei că SUA vor sancţiona trei companii ruseşti implicate în achiziţionarea şi utilizarea dronelor iraniene şi că „evaluează măsurile suplimentare care se pot lua în ceea ce priveşte controlul exporturilor, pentru a restricţiona accesul Iranului la tehnologii sensibile”.

De asemenea, oficialii au declarat că o mare parte din această muncă a revenit grupului operativ format de Casa Albă, iar printre primele sale sarcini a fost aceea de a notifica toate companiile americane ale căror componente au fost găsite în drone.

Componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane

De altfel, angajaţi ai Congresului informaţi cu privire la acest demers au declarat pentru CNN că speră ca grupul operativ să furnizeze legislatorilor o listă a companiilor americane ale căror echipamente au fost găsite în drone, într-un efort de a forţa o mai mare responsabilitate, prin îndemnarea companiilor de a-şi monitoriza mai atent lanţurile de aprovizionare.

Pe de altă parte, grupul operativ trebuie să se coordoneze cu aliaţii străini, deoarece componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane.

Iar, Casa Albă consideră că reuşeşte să comunice îndeajuns de bine aliaţilor amploarea problemei. Înaltul oficial al administraţiei a declarat pentru CNN că diplomaţia americană a obţinut „un consens internaţional larg şi profund, în creştere, cu privire la Iran, de la UE până la Canada, Australia şi Noua Zeelandă”.

Conform tot celor precizate de oficiali, nu există nicio dovadă că vreuna dintre companiile occidentale îşi exportă cu bună ştiinţă tehnologia pentru a fi folosită la drone, iar acesta este parţial motivul pentru care sarcina grupului operativ a fost atât de dificilă, au declarat oficialii.

Dar, cum își face Iranul rost de componente sensibile

În ceea ce priveşte urmărirea lanţurilor de aprovizionare pentru industria microelectronică, care se bazează în mare măsură pe distribuitori şi terţi care revând produsele, grupul de lucru are o sarcină destul de dificlă.

Microcipurile şi alte dispozitive de mici dimensiuni care au ajuns în atât de multe drone iraniene şi ruseşti nu sunt doar ieftine şi disponibile pe scară largă, ci şi uşor de ascuns.

Iranul folosește companii-paravan

Potrivit Departamentului Trezoreriei, care a sancţionat mai multe dintre aceste companii în septembrie 2022, Iranul foloseşte companii-paravan pentru a cumpăra echipamente din SUA şi UE ce pot avea o dublă utilizare, cum ar fi motoarele austriece, pe care Teheranul le poate folosi apoi pentru a construi drone. Iar, acest lucru face ca monitorizarea lanţului de aprovizionare să fie o provocare, cu toate că experţii spun că întreprinderile americane şi europene ar putea face mult mai mult pentru a urmări unde se duc produsele lor.

Dmitri Alperovitch, fost director de tehnologie la firma de securitate cibernetică CrowdStrike a declarat următoarele:

 • „Companiile americane ar trebui să facă mult mai mult pentru a-şi urmări lanţurile de aprovizionare”.
 • Urmărirea mai bună a vânzărilor ulterioare este un prim pas, dar sarcina este, în mod cert, dificilă, deoarece multe dintre produsele acestor companii sunt  banale şi sunt disponibile în afara rafturilor şi online în scopuri civile.
 • În cele din urmă, neutralizarea unor companii iraniene de faţadă prin sancţiuni şi întreruperea aprovizionării acestora de la unele companii occidentale va fi ca „un joc de whack a mole”, iar acestea „pot găsi cu uşurinţă un alt furnizor”.
 • Adevăratul „punct slab” al politicii americane în ceea ce priveşte controlul exporturilor este aplicarea legii – şi urmărirea penală a persoanelor specifice implicate în tranzacţiile ilicite: „Poţi să pui companii pe lista entităţilor sancţionate, dar dacă nu urmăreşti efectiv persoanele implicate, nu înseamnă mare lucru”, scrie stiripesurse.ro.