Diverse

Reporterul care era să declanșeze un conflict mondial dând informaţii greșite despre racheta căzută din Polonia a fost pedepsit

Reporterul care era să declanșeze un conflict mondial dând informaţii greșite despre racheta căzută din Polonia a fost pedepsit

Agenția Associated Press a fost obligată să ia măsuri radicale cu reporterul care a reușit să dea peste cap întreaga lume cu știrea despre racheta căzută în Polonia. Acesta a fost concediat.

Săptămâna trecută reporterul de la Associated Press a sugerat că rușii sunt responsabili pentru atacul cu rachete din Polonia. Știrea eronată i-a pus pe jar nu doar pe colegii din presă, dar a alertat NATO și cancelariile lumii.

După o anchetă internă scurtă, James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, care a fost angajatul Associated Press, a fost concediat, susține „The Washington Post”.

Informația a fost eronată

Pe data de 15 noiembrie, la Przewodow, un sat polonez aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, s-a produs o explozie puternică, care a ucis două persoane. La scurt timp de la acest incident, agenția de presă a transmis o știre potrivit căreia un „oficial american cu rang înalt din serviciile de informaţii susţine, sub acoperirea anonimatului, că este vorba de rachete ruseşti care au ajuns în Polonia, ţară membră NATO, ucigând două persoane”.

Informația a fost însă eronată, oficialii din Polonia și UE afirmând că sunt de părere că a fost vorba de o singură rachetă, lansată de ucrainieni, care a deviat de la curs și a aterizat în Polonia. Cum știrea a ajuns la mii de organizații de presă, toată lumea s-a dus cu gândul la o escaladare a invaziei rusești în Ucraina, iar acest lucru ar fi putut duce la o altă nenorocire.

O zi mai târziu, articolul a fost înlocuit

La doar o zi după, agenția a înlocuit acest articol cu o notă de corecție în care se preciza că sursa anonimă s-ar fi înşelat şi ancheta internațională și „rapoartele ulterioare au arătat că rachetele au fost fabricate de Rusia şi, cel mai probabil, au fost lansate de Ucraina pentru a se apăra împotriva unui atac rusesc”.

Cine e jurnalistul care a dat știrea eronată

Jurnalistul James LaPorta este un fost pușcaș marin american care a luptat în Afganistan. El a ajuns la Associated Press în anul 2020, după ce mai mulți ani a lucrat ca reporter independent. În acest loc s-a axat pe teme militare şi probleme de securitate naţională.