Diverse

Iranul și Rusia semnează contracte de gaze în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Iranul și Rusia semnează contracte de gaze în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Iranul și Rusia au semnat contracte în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari pentru cooperarea în domeniul gazelor, potrivit unui ministru.

Contractele nou semnate sunt prelungiri ale unui memorandum de înțelegere (memorandum of understanding – MoU) în valoare de 40 de miliarde de dolari, semnat în iulie între Compania Națională de Petrol Iraniană (NIOC) și Gazprom din Rusia, potrivit Xinhua, care îl citează pe ministrul adjunct de externe pentru diplomație economică, Mehdi Safari.

Safari și-a exprimat speranța că porțiunile rămase din memorandumul de înțelegere vor fi transformate în contracte în termen de o lună, adăugând că negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens.

De asemenea, el a declarat că acordul de schimb de gaze dintre Iran și Rusia se apropie de finalizare, singura problemă rămasă de rezolvat fiind alegerea unei țări intermediare pentru trimiterea gazului rusesc în Iran.

Ministrul a declarat că planul Iranului este de a importa gaz rusesc în timp ce exportă gaz iranian pe piețele externe, menționând că acest lucru va fi în beneficiul țării sale prin reducerea costurilor de transport al gazului iranian din sud spre nord.

Proiectul de colaborare va contribui, de asemenea, la creșterea solidarității politice între Iran, Rusia și țările intermediare, precum Turkmenistan și Azerbaidjan, contribuind la stabilitatea politică, securitatea și pacea din regiune, potrivit lui Safari.

El a adăugat că cele două țări vor conveni, de asemenea, asupra detaliilor unui contract de schimb de petrol și produse petroliere în zilele următoare, contract care a fost discutat în octombrie în timpul vizitei ministrului petrolului Javad Owji în Rusia.

Safari a declarat că, în cadrul negocierilor privind schimbul de petrol, cele două țări se concentrează pe un obiectiv anual de 10 milioane de tone.