Lifestyle

Istoria Halloween-ului. De ce sărbătorim pe 31 octombrie

Halloween este cea mai înfricoșătoare perioadă a anului. Dar de ce îl sărbătorim?  De la vizionarea filmelor înfricoșătoare de Halloween la îmbrăcat în diferite costume, americanii nu se mai satură de această sărbătoare. Cheltuind anual peste 10 miliarde de dolari pe orice. De la decorațiuni de epocă la costume pentru animale de companie. Această sărbătoare a început să fie extrem de populară și la nivelul României.

Dar dincolo de vrăjitoare, fantome și restul fanfarei, istoria Halloween-ului este semnificativă. Sărbătoarea anuală a tuturor lucrurilor întunecate și misterioase a pornit de mii de ani.

Istoria Halloween-ului

În mod surprinzător, sunt multe de știut despre Halloween și despre numeroasele sale tradiții. Cum ar fi sculptarea dovlecilor în felinare, colindatul și purtarea de costume.

Potrivit Bibliotecii Congresului, Halloween-ul este sărbătorit pentru că 31 octombrie este ajunul Zilei Tuturor Sfinților. O zi în care creștinii își amintesc și îi onorează pe cei morți. Cu toate acestea, mulți oameni cred că această sărbătoare își are originea într-un vechi festival druidic numit „Samhain”. Dar, potrivit unui expert, istoria ar putea să greșească această parte.

„Cercetătorii, în special folcloriștii, în ultima sută de ani sau cam așa ceva, au asociat această sărbătoare cu vremurile celtice antice. Spunând că a existat un festival al întoarcerii morților pe 31 octombrie. Dar s-a dovedit a fi fals.”, spune Henry Ansgar Kelly, profesor de cercetare specializat în studii medievale.

De ce sărbătorim Halloween-ul?

În noaptea de dinaintea Zilei Tuturor Sfinților, oamenii țineau priveghi. Pentru sufletele care nu au ajuns încă în rai și care erau prinse în purgatoriu. În esență, era o noapte în care ne rugam pentru cei morți și astfel s-a născut Halloween-ul.

Lisa Morton, autoarea cărții „Trick or Treat: A History of Halloween”, vede istoria cronologică a Halloween-ului oarecum diferit. Citând misionarii creștini care au venit să-i convertească pe celții irlandezi și i-au descoperit pe aceștia sărbătorind Samhain.  Un festival care celebra trecerea la o perioadă mai întunecată a anului.

„Dacă te uiți la tradițiile celtice pe care le-au înregistrat, unele dintre ele sunt cu adevărat foarte înfricoșătoare. Chiar și acum, unele dintre poveștile pe care celții și le spuneau unii altora la Samhain sunt foarte, foarte înfiorătoare.” a spus Lisa Morton. Autoarea spune că Halloween-ul pe care îl sărbătorim astăzi este probabil un amestec atât de Samhain, cât și de Ziua Tuturor Sfinților.

De ce ne costumăm de Halloween?

În timp ce mulți oameni atribuie purtarea costumelor vechilor celți, Morton nu este de aceeași părere. „Nu avem niciun fel de dovadă în acest sens. Este foarte modern.” a spus experta. Motivul pentru care le purtăm rămâne oarecum un mister.

În anii 1920, revistele prezentau copii înfășurați în cearșafuri pretinzând că sunt fantome. Însă Morton spune că este posibil ca aceste costume înfricoșătoare să fi fost purtate cu mult înainte de această dată. De fapt, purtarea costumelor ar putea fi de fapt legată de Crăciun. Și de un vechi obicei numit „belsnickeling”. În care copiii costumați jucau piese de teatru pentru vecinii lor în schimbul unor dulciuri. Un obicei nu foarte diferit de Halloween-ul din zilele noastre, conform Today .

Pislaru Bianca

Recent Posts

După 14 ani, în septembrie are loc recalcularea pensiilor! Vor beneficia trei milioane de pensionari

Recalcularea pensiilor, o schimbare majoră pentru seniorii din România, se pregătește să intre în vigoare…

31 de minute ago

Lupta împotriva „Shrinkflation”. Comercianții , obligați să semnalizeze reducerea cantității produselor

Guvernul a decis să ia măsuri pentru a contracara practica cunoscută sub numele de "shrinkflation".…

2 ore ago

Adrian Câciu trage un semnal de alarmă! România pierde miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că România suferă o pierdere estimată…

3 ore ago

Salarii mai mari și impozite mai mici! Măsura ar urma să se implementeze de la 1 iulie

Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat necesitatea unei reforme în sistemul de impozitare a salariilor.…

4 ore ago

Inflația va continua să crească! Previziunile BNR

BNR a anunțat că inflația va crește la 4,9%, față de 4,7% în prezent, conform…

5 ore ago

Cod galben de inundații! Ce zone sunt afectate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben…

6 ore ago

This website uses cookies.