International

Azi în istorie. Moment important pentru educație

Azi în istorie. Moment important pentru educație
sursa foto infofinanciar

Azi în istorie, în urmă cu 587 de ani, alfabetul Hangul a fost publicat pentru prima dată în timpul dinastiei Joseon. Acesta a consolidat creșterea gradului de alfabetizare. Servind ca o completare (sau alternativă) la alfabetul logografic sino-coreean Hanja. Care fusese folosit de coreeni încă dinainte de Era Comună.

Alfabetul coreean a fost conceput de regele Sejong, probabil cel mai mare monarh al Coreei. Pentru ca oamenii cu educație redusă să poată învăța să citească și să scrie. O zicală populară despre alfabet este: „Un om înțelept poate să se familiarizeze cu el înainte de a se termina dimineața. Chiar și un om mai puțin inteligent îl poate învăța în decurs de zece zile”.

Alfabetizarea și educația

La fel ca în aproape toate culturile din Asia de Est, care se învecinau cu China, stabilirea timpurie a sistemului de scriere chinezesc a influențat profund Coreea. La fel ca în Manciuria, Mongolia, Japonia și sudul Chinei. Cu toate acestea, la apogeul puterii coreene în Evul Mediu, regele Sejong a schimbat acest lucru. Liderul a considerat că numărul de caractere chinezești clasice utilizate era pur și simplu prea mare pentru omul de rând. Așa că a dezvoltat un „alfabet featural” care nu se îndepărta prea mult de ceea ce foloseau majoritatea oamenilor. Dar a introdus vocale și constante care se suprapun pentru a fi citite ca o singură silabă.

Hangul este acum sistemul de scriere oficial, atât în Coreea de Nord, cât și în Coreea de Sud. Este un sistem de scriere co-oficial în prefectura autonomă coreeană Yanbian. Dar și în comitatul autonom coreean Changbai din provincia Jilin, China. (1446)

Azi în istorie

Și, în urmă cu 83 de ani, John Lennon se năștea astăzi în Liverpool, Anglia. În calitate de interpret, scriitor sau coautor, Lennon a avut 25 de single-uri. Care au ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot 100. Atât cu trupa Beatles, cât și ca solist. Putem spune că și-a făcut loc în istorie printre cele mai mari nume ale muzicii. Double Fantasy, cel mai bine vândut album solo al său, a câștigat premiul Grammy pentru albumul anului.

În urmă cu 52 de ani, Rod Stewart ajungea astăzi pe locul 1 în topul single-urilor cu Maggie May. Extrasă de pe albumul său „Every Picture Tells a Story”, piesa a fost lansată inițial ca un plan alternativ. Dar a devenit una dintre cele mai memorabile melodii de la sfârșitul secolului XX. Ajungând pe primul loc în topurile din SUA, Marea Britanie, Canada și Australia.

Mai multe vești din istorie în această zi

  • Ecuador – Ziua Independenței orașului Guayaquil față de Spania (1820)
  • Monumentul Washington a fost deschis oficial pentru public – cu o înălțime de 555 de metri, cu 893 de trepte până în vârf, era cea mai înaltă clădire din lume, iar oamenii s-au înghesuit la ea (1888)
  • Uganda, independentă de Marea Britanie, a devenit republică (1962)
  • La mulți ani la 48 de ani lui Sean Ono Lennon, muzicianul și actorul care s-a născut în aceeași zi cu celebrul său tată, John Lennon (1975)
  • Alți muzicieni născuți în această zi: John Entwistle, basistul trupei The Who, și jamaicanul Peter Tosh (1944)
  • 70.000 de protestatari mărșăluiesc la Leipzig pentru a cere legalizarea grupurilor de opoziție și reforme democratice în Germania de Est (1989)
  • În Afganistan au avut loc pentru prima dată alegeri prezidențiale democratice (2004), conform Goodnewsnetwork .