Lifestyle

Jucării controversate, analizate de psihoterapeuți. Păpușa Huggy aduce coșmaruri copiilor, iar jocul Pop It îi liniștește

Jucării controversate, analizate de psihoterapeuți. Păpușa Huggy aduce coșmaruri copiilor, iar jocul Pop It îi liniștește

Păpușile „Huggy Wuggy” sunt, astăzi, jucăriile controversate, despre care mulți părinți spun că distrează sau liniștesc copiii, în timp ce specialiștii consideră că, de fapt, ele aduc coșmaruri copiilor.

Jucării controversate, analizate de psihoterapeuți. Păpușa Huggy aduce coșmaruri copiilor, iar jocul Pop It îi liniștește

Jucăriile la ”modă”, cerute de copii, nasc controverse în lumea adulților. Acestea sunt păpușile „Huggy Wuggy”. Părinții nu cunosc bine despre ce este vorba și se lasă înduplecați ușor de dorința micuților. La o căutare mai atentă, vedem că este vorba despre personajele pricipale dintr-un joc de groază, adresat copiilor peste 12 ani. Păpușile, însă, sunt solicitate începând cu copiii de grădiniță, până la cei de gimnaziu.

În Marea Britanie, responsabilii i-au avertizat pe părinți. Iar specialiștii le transmit să fie atenți la jocurile în care apar personaje înfricoșătoare, pentru că cei mici se pot confrunta cu anxietate, insomnii și chiar boli de inimă, după cum transmite ProTv.

Păpuşa Huggy Wuggy este dintr-un material de pluș albastru profund, galben strălucitor, roz aprins, cu mâini şi picioare lungi. Prețul, în România, este de 45 de ron/bucată sau 99 ron/două bucăți.

Copiii le iubesc pe toate, în timp ce părinţii, care plătesc pentru ele, habar nu au, de cele mai multe ori, despre ce personaj este vorba. Copiii merg la școală, cu ele și nici profesorii, la rândul lor, nu știu istoria acestora. În pauze, se joacă unul cu altul, interacționând prin intermediul ”păpușilor”.

Atenție la mesajul transmis

Păpușa Huggy Wuggy este una dintre cele mai dorite jucării, dintr-un joc video de groază, în care mascota are un rol agresiv. După cum menţionează chiar producătorul, aceasta se adresează copiilor de peste 12 ani. În schimb, plușurile sunt pentru copii de peste 3 ani.

Gigi Rădulescu, manager magazin de jucării, a povestit reporterului ProTv: “Huggy Wuggy, copii le văd la desene animate și probabil le place mult și vin și cumpără. Din desene animate, mi-a spus un copil că sunt agresive, ele mănâncă capul la altă păpușă.”

Psihoterapeut: „Copiii nu au capacitatea de a distinge ficțiunea de realitate”

Şi aceasta nu este singura păpușă inspirată din jocuri video sau desene animate. Pe internet apare și o păpușă “Squid Game”, inspirată din serialul cu același nume, care a șocat prin scenele de violenţă. Tocmai de aceea, părinţii trebuie să fie atenţi la alegerile pe care le fac copiii.

Gabriela M. este o mămică cu care Infoactual.ro a stat de vorbă. Ea a spus că nu vede ”niciun pericol în păpușă, ci un ajutor, mai ales că de când o are, copilul doarme singur în camera lui, liniștit că aceasta îl păzește”.

Mădălina Manea, psihoterapeut: „Ei nu au capacitatea de a distinge ficțiunea de realitate. A se juca cu asemenea jucării este ca și când le-am da voie să se uite la un film horror. Consecinţe emoționale pe termen scurt: insomnii, coșmaruri, teama de a dormi singur, că se poate întâmpla ceva, anxietate, atacuri de panică. Sudiile pe termen lung și pe adulţi pot apărea boli cardiace, cardiovasculare chiar.”

Păpușile Huggy Wuggy au generat controverse în mai multe ţări. În Marea Britanie, poliţiştii şi reprezentanţii mai multor școli le-au atras deja atenţia părinţilor, să fie atenţi la mesajele promovate de jocul în care apar aceste păpuşi.

Până atunci, că este Marea Britanie sau România, copiii continuă să se joace cu vestita păpușă sau să fredoneze melodia de pe fundalul filmului “Squid Game”, care pentru copii, este, deja, un hit.

La polul opus, există jocul Pop It

Pop It este jucăria senzorială, populară în toată lumea. După ce s-a viralizat cu o viteză uimitoare pe internet, Pop It-ul a ajuns și în România. În prezent, ea este una dintre jucăriile momentului, dar încă sunt mulți oameni care se întreabă ce este un Pop It. Publicațiile de specialitate o descriu drept o jucărie senzorială, dintr-un silicon moale, dar care poate fi folosită și de adulți ca jucărie antistres.

Ea are învelișul din plastic și prezintă bule, asemănătoare celor din plastic, pe care, cu siguranță, fiecare dintre noi le spărgea în copilărie. Pop It-ul funcționează pe același principiu, doar că în cazul lui biluțele pot fi împinse pe ambele părți. Nu se sparg, iar ciclul nesfârșit aduce cu sine relaxare la adulți și bucurie în cazul micuților, scrie BBC.

Pop It-ul se găsește în mai toate magazinele cu jucării. Reprezentații lanțurilor comerciale au declarat că vânzarea lor a fost un adevărat fenomen, în pandemie, dar și acum, pe timp de război. Cum te joci cu o astfel de jucărie? Tot ce trebuie să faci după ce iei în mână un Pop It este să apeși bulele în jos. Ele vor scoate un sunet foarte plăcut. Apoi, poți întoarce jucăria pe partea cealaltă și o iei de la capăt.

Jucăria anti-stres, preferată de adulți și copii

Pop It-ul a fost creat pentru a-i ajuta pe oamenii care nu-și pot controla emoțiile sau care au probleme de concentrare. Jucăria promite să te elibereze de energia negativă, dar se pare că a devenit și preferata copiilor de toate vârstele. Fiecare Pop It scoate un sunet diferit, în funcție de dimensiune și material.

Oamenii își arată numeroasele jucării Pop It, inclusiv pe rețelele de socializare. Se înregistrează împingând în jos bulele, în timp ce jucăria creează un sunet satisfăcător. Jucăria poate fi folosită și ca un joc cu doi jucători, în care coechipierii apasă pe rând orice număr de bule dorite într-un singur rând. Jucătorul care apasă ultima bulă pierde, scrie CaTine.ro.

Sandra Mortimer, lector superior de terapie ocupațională la Universitatea Flinders, a declarat pentru ABC News că popularitatea acestor Pop It-uri se datorează simplității lor. „Ceea ce cred că este cu adevărat interesant cu acest Pop It e că este foarte atrăgător chiar și pentru copiii cu întârzieri în dezvoltare sau cu dificultății motorii. Dar are un fel de atracție pe scară largă”.

De când există școala, locul unde copiii se întâlnesc, pentru a îmbina utilul cu plăcutul, hobby-uri-le au fost fel de fel. Era o vreme când se colecționau sau se ”dădeau” la schimb jucători de fotbal, mașini, mici foi extrase din ”celebra” gumă de mestecat sau timbre, din colecțiile proprii. Continuați voi de aici, ce pasiuni erau pe vremea copilăriei voastre sau a copiilor voștri?

Foto: infoactual.ro