International

Drama Marinei Ovsiannikova, jurnalista care a contestat războiul din Ucraina. Acuzată de trădare, riscă să își piardă copiii

Drama Marinei Ovsiannikova, jurnalista care a contestat războiul din Ucraina. Acuzată de trădare, riscă să își piardă copiii

Până pe 14 martie 2022, Marina Ovsiannikova a fost editor la televiziunea rusă de stat Canalul Unu, însă totul avea să se schimbe în momentul în care a intrat în direct la televiziune, cu o pancartă prin care protesta față de războiul din Ucraina. A fost arestată pe loc, iar o instanță a amendat-o cu echivalentul a aproximativ 270 de dolari. Este însă învinuită de încălcarea legii contra „știrilor false”, care interzice calificarea invaziei ruse din Ucraina drept „război”. Acum, jurnalista se confruntă cu probleme pe plan personal, după ce fostul soț a dat-o în judecată.

Drama Marinei Ovsiannikova, jurnalista care a contestat războiul din Ucraina. Acuzată de trădare, riscă să își piardă copiii

Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea spunând că a fost dată în judecată de fostul soţ, angajat la RT. Se pare că acesta ar putea obține custodia completă a celor doi copii, cu vârste de 17 ani şi 11 ani. Copiii săi sunt crescuţi de fostul soţ, care refuză să îi lase să părăsească ţara.

Fata celor doi vrea să fie alături de mama ei, însă fiul ar fi împotriva ei şi ar considera-o o trădătoare.

„Nu știu, nu vorbește cu mine după protest. Deși înainte vorbeam cu el. Suntem divorțați de trei ani și jumătate, el lucrează la RT, și eram în relații destul de normale, vorbeam despre copii: dacă trebuie să îi iei, să faci ceva, să îi duci, să îi aduci. Comunicam prin mesaje pe (facebook) messenger, puteam să-l sun. Iar după protest, a întrerupt orice comunicare cu mine, așa că nu pot afla ce vrea de la mine. Imediat după protest am cedat casa copiilor, ca să nu mai am nicio proprietate, nimic. Nu știu ce vrea, sunt șocată”, a declarat jurnalista, într-un interviu acordat holod.media.

Ovsiannikova a fost angajată luna trecută de Die Welt. Jurnalista, care în prezent trăieşte la Berlin, a spus că nu va reveni în Rusia până la căderea regimului Putin.

„Am fost doar o rotiță minusculă în acest sistem, dar prin munca mea am contribuit la funcționarea lui”, a declarat jurnalista

Femeia în vârstă de 43 de ani a fost reţinută şi amendată de o instanţă din Rusia şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor din lume. După scandalul provocat, femeia a încercat să își justifice acțiunile din trecut:

„Nu am scris ori produs eu însămi nici un material de propagandă. Dar i-am ajutat pe alții să o facă. Și în acest timp am câștigat suficienți bani pentru a călători mult și a-mi face prieteni în multe țări.Între altele, munca mea presupunea să aleg imaginile potrivite de la agențiile de știri internaționale – APTN, Reuters, Eurovision sau AFP. Am căutat pe internet orice lucru negativ referitor la SUA și alte țări occidentale. Când SUA au interzis adoptarea copiilor ruși noi vânam articole despre părinți americani răi. Aceasta a fost mereu o parte esențială a misiunii noastre: să le spunem încontinuu oamenilor cât de rea este viața în America, în Occident în general și în Ucraina. Aceasta avea să devină tema centrală: să aruncăm cu noroi în toți – numai Rusia e întotdeauna moale, pufoasă și mai albă decât albul”, a declarat jurnalista.