Actual

Kelemen Hunor o pune la colţ pe Laura Codruţa Kovesi

Kelemen Hunor o pune la colţ pe Laura Codruţa Kovesi

După ce şeful statului a taxat-o pe Kovesi, declarând că este prematur să facă vreun comentariu privind legea avertizorilor de integritate, deoarece actul normativ este momentan atacat la CCR de către USR, a venit şi rândul vicepremierului Kelemen Hunor care a declarat că „doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”.

Kelemen Hunor o pune la colţ pe Laura Codruţa Kovesi

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, avertizează Bucureștiul că riscă activarea mecanismului de condiționare a primirii fondurilor europene. Motivul: modificările aduse în Parlament la Legea avertizorilor de integritate, care, dacă vor fi promulgate, afectează statul de drept.

Şeful statului a taxat-o pe Kovesi, în conferința de presă de ieri după-amiază, declarând că este prematur să facă vreun comentariu privind legea avertizorilor de integritate, deoarece actul normativ este momentan atacat la CCR de către USR. Şeful statului a adăugat că este convins că în final legea va fi într-o formă bună şi va transpune acea directivă europeană.

„Această situaţie este una, cum se spune, în evoluţie. Parcursul legii nu s-a terminat. Da, s-a votat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spaţiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum, la momentul în care vorbim, legea este la Curtea Constituţională pentru o analiză pe constituţionalitate, a primit şi un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine şi atunci voi uza de instrumentele de care dispune preşedintele”.

Iohannis spune că pentru el este foarte important ca această lege care transpune o directivă europeană să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci şi în spiritul ei şi să avem o situaţie cu care realmente putem să ne ajutăm în continuare.

„După părerea mea, orice alt comentariu şi orice altă discuţie sunt premature în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”.

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR a declarat că „doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”.

„Doamna ar fi făcut bine să facă aceste declaraţii după ce legea este promulgată. Nu este o procedură finalizată, este la Curtea Constituţională, vedem ce spune Curtea, apoi ajunge la preşedinte. Probabil că se va întoarce în Parlament, nu ştiu ce va face preşedintele, dar eu cred că Guvernul va cere Curţii un termen mai apropiat şi după aceea vom vedea ce se va întâmpla. Dar sunt convins că doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi, la Euronews România.

El a precizat că „şi fără declaraţia doamnei Kovesi se ştia cam care este situaţia” şi a explicat că Directiva europeană nu poate fi preluată doar parţial, dar nici nu trebuie adăugat la aceasta atunci când este transpusă în legislaţia naţională.

De asemenea, Kelemen Hunor a spus că este de acord cu ideea de avertizor de integritate, însă a arătat că nu este de acord cu denunţul anonim, pentru că „nu poţi să faci din societate o societate unde denunţul anonim devine o virtute”, amintind de anii comunismului.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a declarat că, dacă în urma analizei pe care Parchetul European a anunțat că o va face pe legea privind avertizorii de integritate, se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări, acestea se vor face.

„Suntem în contact permanent cu cei de la Comisia Europeană în privința transpunerii de directive, dar și pe alte teme. Legea nu a fost deocamdată promulgată. Ea a ieșit într-o formă agreată din Senat, dar au fost anumite modificări la Camera Deputaților care au generat controverse. Este o lege care transpune Directiva (UE) 2019/1937, deci e firesc ca specialiştii Comisiei Europeane să urmărească modul în care se realizează acest proces legislativ. Termenul de transpunere a fost deja cu mult depășit. Dacă în urma analizei se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, acestea se vor face”.