Diverse

La 100 de ani, autoritățile o lasă să șofeze. Recordurile atinse de centenari continuă să ne uimească

La 100 de ani, autoritățile o lasă să șofeze. Recordurile atinse de centenari continuă să ne uimească
ziare.com/hotnews.ro

La vârsta de 100 de ani, o italiancă şi-a reînnoit permisul de conducere, devenind cel puţin a treia persoană de această vârstă considerată aptă să se urce la volan, în ultimii ani, citează ziare.com.

După ce a trecut un test oftalmologic la o şcoală de şoferi din provincia nordică Vicenza, femeia, pe nume Candida Uderzo a primit un nou permis.

Motivul pentru care Candida Uderzo a vrut să își reînnoiască permisul este acela că îi place să fie autonomă şi să nu aibă nevoie de ajutorul fiului ei pentru a se deplasa.

În acest sens, pentru Corriere della Sera, centenara a declarat:

  • „Această reînnoire mă face fericită şi mă va face să mă simt puţin mai liberă”
  • „Sunt norocoasă, am 100 de ani şi să fiu atât de sănătoasă este o surpriză şi pentru mine. Nu iau niciodată medicamente, ci doar somnifere din când în când”.

De asemenea, Candida Uderzo a ținut să precizeze că vederea ei este atât de bună încât poate citi ziarul fără a avea nevoie de ochelari, potrivit sursei citate.

În Italia, populaţia centenară este printre cele mai mari din Europa, iar numărul persoanelor care ating această vârstă continuă să crească. Astfel, potrivit datelor publicate la începutul lunii mai 2022 de agenţia naţională de statistică, Istat, Italia are 20.456 de centenari, comparative cu anul 2019 când s-au înregistrat 14.456 de centari.

Totuși nu este destul de clar ce număr de persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani mai conduc. Pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani permisele sunt reînnoite o dată la doi ani, iar pentru a exista certitudinea că sunt apţi fizic şi psihic, şoferii sunt nevoiţi să prezinte un certificat medical.

Centenarii uimesc în continuare

O altă femeie de vârstă înaintată, respectiv de 103 ani a devenit cea mai în vârstă persoană care a sărit cu parașuta.

Această persoană în vârstă de 103 ani este o bunică suedeză, care, duminică 05.06.2022, a doborât recordul mondial pentru cea mai în vârstă persoană care a efectuat un salt în tandem cu parașuta, spunând că plănuiește să sărbătorească „cu o prăjitură”, citează hotnews.ro

Rut Larsson  a declarat agenției de presă suedeze TT următoarele:

  • „A fost minunat să fac asta, mă gândeam la asta de mult timp”
  • „Totul a decurs conform planului”

Rut Larsson a făcut săritura la Motala, la 240 de kilometri sud-vest de Stockholm, afirmând  că îi place „să alunece încet de sus, cred că e drăguț”.

Saltul a fost înregistrat de un reprezentant al Cărții Recordurilor Guinness.

Recordul anterior la săritura cu parașuta a fost deținut de o persoană de 103 ani și 181 de zile, iar acum recordul a fost doborât de Rut Larsson, care are 103 ani și 259 de zile.