Lifestyle

La ce preț enorm se vând cireșele? Anul trecut fructele erau comercializate cu 175 lei kilogramul

Cireșe, sursa foto doctorulzilei.ro
sursa foto doctorulzilei.ro

În piețele din România au început să se vândă primele cireșe ale anului. Fructele sunt importate din Spania, iar fiecare kilogram costă cel puțin 100 de lei.  Costul cireșelor la început de sezon este mai mic decât în anul precedent.

Chiar dacă vor apărea în magazine mai târziu decât în mod normal, producătorii locali avertizează că fructele românești vor fi mai puțin disponibile decât în anii trecuți.

Anul trecut 1kg de cireșe costa 175 de lei

Pe tarabele din piețe, cireșele de mai nu au apărut. De exemplu, în Sibiu există un singur astfel de vânzător care vinde cireșe necoapte. În prezent, costul fructelor din import este de 100 de lei pe kilogram.

Cu toate acestea, vânzătorul de fructe susține că prețul este cu 50 de lei mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, când era de 150 de lei pe kilogram.

Mărioara Piloiu, comerciant a declarat că  „Ieri după-amiază au venit. Sunt din Spania. Diferența, anul ăsta sunt mai ieftine, sunt la 100 de lei kilogramul. Anul trecut, când au apărut, erau 150 kilogramul. Cumpără lumea, dar nu cantități: o jumătate de kilogram, 200 de grame… am avut și client cu un kilogram. Oamenii cumpără de gust, deocamdată.” Unii abia așteptau să apară cireșele pe piață și se bucură de prețul puțin mai mic decât anul trecut.

Un client a susținut că  „Anul trecut a fost 175 de lei kilogramul, așa că eu zic că stăm tot mai bine decât anul trecut”, afirmă acesta, plăcut surprins de prețul mai mic al cireșelor.

Numărul mai mic de cireșe românești, spun pomicultorii

Cireșele de mai nu vor putea fi culese probabil decât la sfârșitul lunii, mai târziu decât în anii trecuți, potrivit cultivatorilor din Văleni, județul Brăila. Cu toate acestea, cultivatorii sunt îngrijorați că recolta din 2023 va fi mai proastă.

Un producător de fructe de primăvară, pe nume Mihai Moraru, este îngrijorat de întârzierea coacerii cireșelor. Din cauza frigului și a primăverii acesteia târzii s-au decalat toate fructele cam cu două-trei săptămâni, estimăm noi. Sunt vizibile deja unele fructe. Până nu ajungem la recoltat nu ne putem da seama de producție și de pagubele făcute de vremea din acest an. Noi estimăm să vindem undeva la 25-30 de lei kilogramul de cireșe”, a declarat el.

Un alt lucrător într-o livadă de fructe a spus că fructele cireșilor erau deja coapte în această perioadă a anului, însă acum, unii pomi încă mai au florile.„Acum, din cauza vremii, a căzut bruma pentru că bruma cade acum primăvara, nu mai cade toamna”, a spus el.

Din cauza vremii, recoltele României din acest an vor apărea mai târziu în magazine și pe tarabele din piețe și se anticipează că rezervele de fructe se vor epuiza mai repede decât în anii trecuți. Pentru că pomicultorii vor să își recupereze investiția în cultivarea și îngrijirea fructelor, acest raport cantitate-timp ar putea duce chiar la prețuri mai mari pentru cireșele de mai, potrivit PSnews.