Diverse

La împlinirea a 100 de ani, ultimul veteran de război din garda Regelui Mihai, a fost sărbătorit cu fast și onoruri militare

La împlinirea a 100 de ani, ultimul veteran de război din garda Regelui Mihai, a fost sărbătorit cu fast și onoruri militare
digifm.ro

Din garda Regelui Mihai a mai rămas un veteran de război, ultimul… Și a fost sărbătorit cu onororuri militare la împlinirea unui secol de viaţă de către oficialii Armatei Române pentru a-și arăta recunoștința.

Titlul de cetăţean de onoare

La împlinirea a 100 de ani, ultimul veteran de război din garda regelui Mihai, Irod Moisă, a primit și titlul de cetăţean de onoare al comunei în care s-a născut.

Iar în afară de acestea, a mai avut parte și de alte surprize plăcute.

Pentru veteranul Irod Moisă, sărbătorirea celor 100 de ani a început cu aplauze în timp ce, cu mândrie, a pășit, în ţinută de gardă regală (și în prezenţa militarilor din garnizoana Sibiu care i-au adus şi primul dar) în biserica satului Ghijasa de Sus din judeţul Sibiu.

Practic, la aniversarea celor 100 de ani, Irod Moisă şi-a retrăit tinereţea văzându-şi amintirile înşirate pe mesele din biserică, astfel că torturile aniversare, diploma şi urările i-au umplut ochii de lacrimi…, lacrimi de bucurie și nostalgie.

„Să trăiți, oameni buni! Vă mulțumesc că ați venit la adunarea noastră”, a spus, vizibil emoționat de atenția primită și de încărcătura evenimentului, Irod Moisă.

Decorat cu emblema de onoare a Armatei Române

Alături de veteranul de război Irod Moisă au fost prezenți reprezentanţi ai comandamentului NATO de la Sibiu, dar şi un detaşament din cadrul Brigăzii de Gardă şi Protocol Bucureşti.

Iar pe parcursul aniversării celor 100 de ani, oficialii militari l-au decorat pe maiorul în retragere cu emblema de onoare a Armatei Române.

”Am avut emoţii pentru dânsul, dar văd că s-a descurcat bine”

Momentul aniversării veteranului de război le-a adus emoţii în suflet tuturor, astfel că Locotenentul Colonel Cătălin Koszta, comandant Batalion 1 Ceremoniale, Onoruri Militare și Intervenție a declarat: ”Am reuşit să facem şi suntem foarte bucuroşi, un arc peste timp întrucât am fost prezenţi ofiţeri cu grade diferite şi, din partea Brigăzii i-am oferit o pafta de mânecă”.

De asemenea, Colonelul  în rezervă Marius Popența, Asociația Militarilor Veterani : “Încercăm, pe cât posibil, să ajungem la ei, să le luminăm zilele sau anii pe care îi mai trăiesc”.

FOTO veteraniiromaniei.mapn.ro

Iar, fiica veteranului de război, Eugenia, plină de emoții, a precizat: “Ne-am aşteptat să fie o zi frumoasă, dar a fost super frumoasă. Nu ne-am aşteptat să fim atât de onoraţi, mai ales tata. Am avut emoţii pentru dânsul, dar văd că s-a descurcat bine”, citează observatornews.ro.