Economic International

La nivel global, FMI avertizează că perspectivele economice s-au înrăutățit

La nivel global, FMI avertizează că perspectivele economice s-au înrăutățit
evz.ro

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a avertizat că, din cauza unor factori precum războiul din Ucraina, restricţiile introduse în China şi inflaţia ridicată, instituţia îşi va revizui din nou, în jos, estimările privind creşterea economiei mondiale.

Care sunt perspectivele pentru perioada următoare

Șeful FMI, Kristalina Georgieva, fără a oferi cifre concrete, a scris pe blog că pentru anii 2022 și 2023 perspectivele vor fi revizuite în jos la finalul acestei luni, iulie 2022, când FMI va da publicităţii raportul World Economic Outlook Update.

„Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un an 2022 dificil şi, posibil, un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune”, a subliniat Kristalina Georgieva.

În ce context vine acest avertisment al Kristalinei Georgieva

Acest avertisment, lansat de FMI, vine după ce în luna aprilie 2022, instituţia şi-a revizuit în jos estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, faţă de avansul de 4,4% preconizat înainte de războiul din Ucraina.

Mai mult, avertismentul a fost dat înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din ţările G20, care va avea loc vineri (15.07.2022) şi sâmbătă (16.07.2022) în Indonezia la Bali.

Pe blog, șeful FMI  a mai scris: „Când G20 s-a reunit ultima dată, în aprilie, FMI tocmai îşi revizuise, în jos, previziunile de creştere mondiale, la 3,6% pentru acest an şi anul viitor, şi acum lansăm un avertisment că situaţia ar putea să se înrăutăţească din cauza riscurilor potenţiale viitoare”.

Care este marea îngrijorare a șefului FMI

În prezent, inflaţia este mai mare decât se preconiza şi s-a extins dincolo de preţurile la alimente şi energie, potrivit directorului general al FMI.

De asemenea, șeful FMI, Kristalina Georgieva, atrage atenţia că această inflaţie ar putea inflama tensiunile sociale în ţările afectate. Totodată, FMI este îngrijorat de extinderea rapidă a insecurităţii alimentare, care va avea cele mai grave efecte asupra celor mai sărace populaţii.