Lifestyle

Laptele, mai bun decât apa pe caniculă? Descoperirea cercetătorilor

lapte (sursă foto: The Economic Thimes)
sursă foto: The Economic Thimes

Vremea este una foarte neprietenoasă zilele acestea, iar acum este esențial ca oamenii să aibă mare grijă să apeleze la diverse metode pentru a se răcori, căci canicula aceasta poate avea efecte grave asupra sănătății. Din fericire, există câteva metode simple pe care pentru a face față temperaturilor extrem de ridicate.

O măsură evidentă este să vă feriți de soare între orele 11.00 și 15.00, de obicei cele mai fierbinți părți ale zilei, fie că stați în casă, fie că vă aflați într-o zonă umbrită. De asemenea, este important să beți multe lichide, inclusiv băuturi calde și reci (cu excepția cazului în care este foarte umed, caz în care băuturile calde nu sunt cea mai bună idee). Dar cel mai bine este să evitați să beți mult alcool, deși o bere sau două pot ajuta totuși să vă hidrateze.

Cum să mai scăpăm de căldură?

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunile, castraveții, salata verde și pepenele galben, vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți hidratat. S-a demonstrat că și alimentele picante și fierbinți ne ajută să ne răcorim, făcându-ne să transpirăm mai mult. Fără un aport continuu de apă (care reprezintă între 60% și 70% din greutatea noastră corporală), începem să ne deshidratăm. Primul semn sigur al deshidratării este setea tot mai mare, atunci când s-a pierdut aproximativ 2% din greutatea corporală. Deshidratarea se produce mai rapid în cazul efortului fizic sau al exercițiilor fizice. Chiar și o deshidratare ușoară poate provoca oboseală, precum și supraîncălzire, deoarece organismul nu mai transpiră pentru a păstra apa.

Mulți dintre noi ajungem instinctiv la un pahar cu apă, dar s-ar putea ca aceasta să nu fie întotdeauna cea mai bună opțiune. Laptele poate fi, în unele cazuri, mai bun, deoarece conține cantități mici de sare și zahăr care pot fi pierdute prin transpirație. Apa de cocos conține, de asemenea, elemente vitale pierdute prin transpirație excesivă.

În timp ce menținerea hidratării este crucială, trebuie avut grijă să nu se bea prea mult. Deși este puțin probabil să ajungeți în acest punct, consumul unor cantități excesive de apă într-un interval scurt de timp, de ordinul a câtorva litri în doar câteva ore, poate duce la simptome de otrăvire cu apă, când organismul nu poate înlocui suficient de repede clorura pierdută prin transpirație, iar în cazuri extreme poate avea consecințe tragice.

Cum puteți rămâne în siguranță la soare?

Pentru cei care trebuie să se aventureze afară pe căldură, este important să folosească cremă de protecție solară și să o aplice corect, dar și să ia și alte măsuri de protecție. În Australia, de exemplu, se recomandă metoda „slip, slop, slap”, în special pentru copii, care încurajează oamenii să „se îmbrace cu un tricou, să se dea cu cremă de protecție solară și să își pună o pălărie”, precum și să caute umbra și să evite orele cele mai fierbinți. Acești pași simpli au ajutat țara să reducă ratele ridicate ale cancerului de piele.

Protejarea bebelușilor, a căror piele este foarte subțire și sensibilă, necesită o abordare diferită. Crema de protecție solară nu trebuie folosită niciodată pe un bebeluș care are șase luni sau mai puțin, iar un copil sub un an nu trebuie expus direct la razele UV, potrivit experților australieni în materie de siguranță solară. În schimb, bebelușii ar trebui ținuți la umbră și îmbrăcați cu haine ușoare, lejere, care să permită circulația aerului, și cu o pălărie moale, care nu va deveni un pericol de sufocare. Bineînțeles, bebelușii și copiii nu ar trebui, de asemenea, să fie niciodată lăsați în mașină într-o zi călduroasă, informează BBC.