Actual

S-a ieftinit laptele! Cel puțin în teorie. Cum arată realitatea pieței

lapte, sursa foto ifa.ie
sursa foto ifa.ie

De la 1 mai, s-a anunțat reducerea cu 20% a prețurilor la lapte. Acest produs a fost ținta a numeroase scumpiri de-a lungul anului 2022 – drept care, vestea a fost primită cu entuziasm de români. Totuși, în unele magazine, cumpărătorii au contestat că reducerile sunt mai mici decât atât sau chiar inexistente. Consiliul Concurenței a dat mai multe explicații cu privire la această situație.

Conform hotărârii, 20% ar fi reducerea minimă aplicată asupra laptelui care costă mai mult de 7 lei/litru. Cel puțin 10% s-ar aplica vânzătorilor și distribuitorilor, iar un alt prag minim de 10% ar fi impus procesatorilor. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că durează până când toți procestorii vor lua parte în mod activ la implementarea acestei măsuri.

„Este un pas important faptul că, încă din prima zi, au confirmat participarea la acord, alături de toate rețelele comerciale, 78% dintre procesatori și sunt convins că în zilele următoare numărul acestora va crește”, a afirmat acesta.

Ne putem aștepta și la reduceri mai mari?

Fiecare retailer și procesator stabilește în ce măsură reduce prețurile la laptele românesc, cu 1,5% și 3,5% grăsime. Pragul minim este de 20%, dar este posibil ca anumiți comercianți să negocieze reduceri mai consistente de-atât. Totuși, nu toate magazinele au diminuat prețurile în măsura în care li s-a cerut. Din punctul de vedere al lui Bogdan Chirițoiu, motivul pentru aceste discrepanțe de pe piață este faptul că nu toate contractele s-au renegociat conform noilor prevederi.

„Faptul că este un acord voluntar oferă mai multă flexibilitate pentru a ține cont de situația specifică a fiecărei companii, astfel încât retailerii și procesatorii să poată aplica și reduceri mai mari de 20%, așa cum am văzut că există în unele rețele pentru anumite mărci de lapte.
Cred că în următoarele zile, vom vedea o reașezare a prețurilor, pe măsură ce se finalizează renegocierea contractelor, se epuizează stocurile existente.
De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că în cazul în care un anumit sortiment de lapte era în promoție, deci avea prețul redus deja, nu i se va mai aplica o altă reducere”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Câtă vreme va fi în vigoare această măsură

Consiliul Concurenței a stabilit că trebuie ca fiecare procesator și distribuitor să facă acorduri bilaterale. Măsura a fost stabilită de Nicolae Ciucă, asociații reprezentative pentru fermieri, procesatori din zona de alimentație, Asociația Marilor Rețete Comerciale din România și, nu în ultimul rând, Asociația Companiilor de Distribuție, relatează HotNews.

Toți operatorii din domeniul alimentației trebuie să respecte aceste prevederi. Ele au intrat în vigoare pe 1 mai și vor fi valabile timp de cel puțin 6 luni.