Social

Legea pensiilor: Cine se va bucura de o creștere de 14% a venitului?

finantare vouchere-250-lei proteste
sursa foto arhiva personala

Guvernanții au anunțat o reformă semnificativă în sistemul de pensii care va avea un impact major asupra veniturilor seniorilor începând cu anul 2024. Potrivit noii legi a pensiilor, veniturile pensionarilor vor cunoaște o creștere medie de 14%.

Această modificare se datorează unei noi formule de calcul a pensiilor, care va lua în considerare rata inflației și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

Creșterea pensiilor

Însă, vești bune nu vin doar pentru cei cu stagiul minim de cotizare, ci și pentru cei care depășesc această perioadă de 25 de ani. Aceștia vor fi recompensați cu bonusuri semnificative. De asemenea, pensionarii care primesc o pensie minimă vor beneficia de majorări substanțiale ale veniturilor lor.

Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, a vorbit și el despre această situație.

„După 25 de ani de vechime, vor fi majorate punctajele pe care le vor avea cei care muncesc mai mult. Sunt analizate aceste diferențieri de punctaje în momentul acesta împreună cu experții de la Banca Mondială.”, a spus Raul Giuglea.

Conform noii formule de calcul a pensiilor, punctajul total va fi obținut înmulțind numărul de puncte cu valoarea punctului de referință. Această sumă va fi completată de puncte bonus în funcție de stagiul de cotizare și vechimea acumulate de pensionari.

„Este o variantă de lucru, nu pot să spun că este chiar o noutate. La acel număr total de puncte, care se înmulțește cu VPR-ul, se va mai adăuga un număr de puncte de vechime. Acesta va fi un fel de bonus pentru cei care au contribuit peste acel stagiu de cotizare la care se raportează formula de calcul. Acolo se poate veni cu niște bonificații ”, a transmis într-un comunicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Pentru unii pensionari, pensia v-a scădea

Pentru a încuraja pensionarii să continue să lucreze, se ia în considerare și acordarea unor puncte de fidelitate.

Cu toate acestea, noile modificări nu sunt pe placul tuturor. Casa Națională de Pensii a adus vești proaste pentru unii pensionari. Aceștia vor vedea o reducere de până la 10% a pensiilor lor. Asta ca urmare a unui calcul care ține cont de luna și anul nașterii și data pensionării.

În primul rând, cei născuți între ianuarie și martie 1959, care au ieșit la pensie între mai și iunie 2020, se vor confrunta cu o scădere a pensiei. De asemenea, persoanele născute între aprilie și iunie 1959, care au ieșit la pensie între septembrie și noiembrie 2020, vor suferi o diminuare a veniturilor lor.

Pensionarii născuți între iulie și septembrie 1959, care au ieșit la pensie între ianuarie și martie 2021, vor experimenta, de asemenea, o reducere a pensiilor. Situația este similară și pentru cei născuți între ianuarie și martie 1960, care s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2021. Mai mult, pensionarii născuți în luna februarie a anului 1961 și care au ieșit la pensie în luna februarie a acestui an vor înregistra o diminuare de 10% a pensiilor lor, potrivit Kanal D.